sourze.se

Om det orättfärdiga kriget

De flesta krigen är både dåraktiga och orättfärdiga. Många soldater och civilpersoner förlorar livet till ingen nytta.

Vissa krig har av eftervärlden betraktats som orättfärdiga och ofta dåraktiga. Till de dåraktiga hör i enligt min mening i första hand första världskriget. Till de rättfärdiga hör andra världskriget.

Bland de ursprungligen orättfärdiga krigen kan nämnas det krig 1846 där USA tog halva Mexiko däribland nuvarande Kalifornien. I efterhand har nog kriget betraktats som rättfärdigt eftersom de före detta mexikanska medborgarna fått en mycket högre levnadsstandard i USA.

Ett dåraktigt krig var enligt Paul Johnsons Moderna tider Koreakriget. Han skriver: "Koreakriget var en typisk 1900-talstragedi. Det inleddes av ideologiska skäl utan minsta skymt av moraliskt berättigande eller något bevis för folkligt stöd. Det dödade 34 000 amerikaner, en miljon koreaner och en kvarts miljon kineser. Det uppnådde inga syften. Alla dess konsekvenser var oavsiktliga. Förloppet utmärktes av det ena stora misstaget efter det andra."

Om Koreakriget var dåraktigt så gäller det i ännu högre grad Vietnamkriget där 58 000 amerikaner stupade till ingen nytta eftersom vietnameserna vann kriget.

Mindre känt är Vietnams krig mot de röda kmerernas Kambodja år 1978. De röda kmererna uppträdde dumdristigt mot Vietnam i form av gränskränkningar och förföljelser av vietnameser i Kambodja. Dessa mördade också ett par miljoner av de egna medborgarna. Trots detta valde USA att stödja de röda kmererna och förklara Vietnams krig som orättfärdigt. Genom Vietnams ingripande regerade de röda kmererna i Kambodja i bara tre år.

Ett krig som fortfarande pågår är Rysslands krig i Tjetjenien. Det började med en självständighetskamp mellan åren 1994 och 1996. De närmaste två åren var Tjetjenien en självständig stat. 1998 gjorde tjetjenerna ett dumdristigt försök att erövra grannprovinsen Dagestan. Om man hade avstått från erövringsförsöket hade Tjetjenien kunnat vara självständigt än idag.

Det nuvarande kriget i Irak är enligt min mening orättfärdigt eftersom FN inte har godkänt kriget. Det beror dock på hur Irak utvecklas i framtiden om kriget kan komma att anses som rättfärdigt eller inte. Om Irak skulle utvecklas till en demokrati kan jag komma att ändra min åsikt om kriget.

De flesta krigen i världen är både dåraktiga och orättfärdiga. Många soldater och civilpersoner har fått sätta livet till i onödan.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 23 feb 2004 21:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: