sourze.se

Frankrike kränker yttrandefriheten

Vid Kinas stadsbesök i Frankrike arresterades runt 70 aktivister för de mänskliga rättigheterna.

Runt den 24-25 januari besökte den kinesiska ledaren Hu Jintao Frankrike för att deltaga i firandet av det kinesiska nyåret. Firandet bekostades dels av flera kinesiska kommuner samt av den franska regeringen. Tidigare i januari hade utövare av Qigong-metoden Falun Gong skickat in en ansökan att med lejondans, trumslagare och flera aktiviteter få deltaga i en av högtidens parader. Ansökan avslogs med argumentet att den kinesiska regimen hade en dålig attityd gentemot metoden.

Jiang Zemin som innan Hu Jintao var ledare i Kina förbjöd Falun Gong i Juni 1999. Samtidigt som förbudet komtill startades en enorm propagandakampanj vars syfte var att demonisera denna fredliga metod och förinta den genom en snabb kampanj. Den troliga anledningen till propagandakampanjen är att antalet utövare överstiger kommunistpartiets medlemmar ty metodens lugna övningar och dess grundläggande princip ”Sanning Godhet Tålamod” är verkligen inget hot emot regimen. Detta har både utövarna och metodens grundare, Li Hongzhi, flera gånger påpekat. Under de senaste fyra åren har denna förföljelse accelererat för att i nuläget uppnå ett avskyvärt tillstånd.

Falun Gongs utövare genomförde ingen parad men flera var där dels för att njuta av nyårsfirandet och dels för att belysa den förföljelse som pågår i Kina. Då två av mina vänner, Jörgen Persson och Ove Hallberg, delade ut information för de mänskliga rättigheterna och om förföljelsen av Falun Gong blev plötsligt en av dem, Jörgen Persson, omhändertagen av flera poliser och bortförd. När Ove Hallberg tog fram sin kamera blev han genast stoppad av den franska polisen som förklarade att inga foton fick tas. Några timmar senare fick även Ove Hallberg besök av tre franska poliser och blev tagen till häktet.

Jörgen Persson fick handfängslad ägna 4-4,5 timme hos polisen och det framkom senare att även ett sjuttiotal andra människorättsaktivister blivit gripna, förutom Falun Gong handlade det om Tibetaner. På den Franska polisens morgonmöte hade poliserna blivit informerade om att allt som kunde härledas till Falun Gong skulle hållas borta ifrån nyårsfirandet, detta inkluderade då alla som bar gula kläder en färg typisk för Falun Gong, gula halsdukar eller märken med tecknen sanning, godhet, tålamod. En Falun Gong utövare som häktats för att ha burit blå halsduk mötte på polisstationen flera personer som bar t-shirts med texten ”Beijings cykelförbund” på. Den franska polisen kunde inte se skillnad på de kinesiska tecknen för människorättsaktivister och cyckelförbund.

Det är uppenbart att den kinesiska ledningen har utövat påtryckningar emot Frankrike. Det bör även sägas att Hu Jintao mycket väl kan vara oskyldig till detta, även om Jiang Zemin inte längre är ledare så har han mer stöd i kommunistpartiet än Hu Jintao och är ännu ledare över den millitära sektionen. Då Kina deltog som medarrangör i nyårsfirandet som skedde i Frankrike så är det självklart att Kina inte vill stödja oskyldiga grupper som i hemlandet är förbjudna och vilka de har för avsikt att förinta. Och även om jag tycker att det är förkastigt kan jag förstå Frankrikes tanke. Att däremot förbjuda färgen gult då den påminner om en förtryckt grupp, att arrestera oskyldiga människorättsaktivister vars syfte är att stå upp för sina vänner som utstår tortyr, som blir mördade och kraftigt förtalade, att arrestera dessa är att direkt stödja den förföljelse som pågår och är något fullständigt oacceptabelt.

Jag vet att utövare av qigongmetoden Falun Gong i Frankrike ämnar stämma sin regering för detta illdåd och min önskan är att världens folk kan få tillfälle att känna till vad som händer. Om folket i Europa känner till vad som har hänt kommer inte andra länder att våga följa Kinas påbud under nästföljande stadsbesök.

När vi nu dessutom har ingått i en Europeisk union med Frankrike så kan vi inte längre skjuta över det och förpassa problemet till denna stat. Om gemensamma lagar ska finnas inom vårt samarbete kan vi inte endast se på medan en samarbetspartner allvarligt kränker de mänskliga rättigheterna och godtyckligt arresterar medborgare från vårt land. Det vi kan göra för att visa vår ståndpunkt och stå upp för de mänskliga rättigheterna är att signera en internetpetition på Länk: fofg.org


Om författaren

Författare:
Anton Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2004 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: