sourze.se
Artikelbild

Förbättra kvinnliga nätverk!

Varför skulle vi skrota kvinnliga nätverk?

Jag blir både ledsen och trött när jag läser Collins artikel om att skrota kvinnliga nätverk. Det bevisar bara att det är lätt att klaga på det andra gör, svårt att göra något konstruktivt själv.

Vi börjar med den del där vi är överens. Självklart är det så att om man vill göra karriär så är det bäst att ha kontakter med dem som har makten att befordra en. I dagsläget är detta huvudsakligen men inte enbart män. Därför är det självklart mycket bra för karriären om man kan ha ett nätverk med sådana makthavare.

Nu är det så att de "nätverk" som refereras till sällan är formella nätverk där man kan ansöka om medlemskap och bli bedömd på formella meriter och få inträde. Det handlar ofta istället om löst sammanhållna, informella, "kompis" gäng. Det är inte heller huvudsakligen så att de makthavande männen medvetet håller kvinnor utanför dessa gäng, de faller sig oftast bara inte naturligt att räkna in kvinnor i dessa gäng.

Ett exempel; en kvinnlig kompis till mig projektledare i IT-branschen sitter i fikarummet tillsammans med sina manliga, jämnåriga kollegor som hon är kompis med. Någon kommer på att det vore kul att spela golf till helgen och de kommer överens om var och när de ska spela. Ingen frågar om min kompis vill vara med. Till saken hör att de väl vet att hon är intresserad av och väldigt duktig på golf hcp 11. Eftersom hon känner dem väl harklar hon sig lite och säger lite menande att hon gärna spelar golf också. Då blir de bestörta och ber om ursäkt för att de inte frågat henne. "Vi tänkte inte på det". De spelar golf och alla är glada och nöjda kan man tycka. jag kan ta såååååå många mer sådana här exempel.

Men det är precis så här det funkar, det är oftast inte illvilja eller illa ment, men man kommer bara inte att tänka på kvinnor. När dessa män avancerat och sitter på olika chefspositioner och har fortsatt att spela golf tillsammans i många år kommer de fortfarande i första hand att tänka på varandra när positioner ska tillsättas osv. Det är inget konstigt med det, för de kommer också att veta mer om varandras kompetenser och känna sig mer säkra på att Putte är ett bra val jämfört med någon kvinna som har bra meriter - men som de inte vet så mycket om.

Det informella har en oerhörd betydelse i yrkeslivet, därför är det bara okunnigt att underskatta betydelsen av kontakter utanför de formella ramarna.

Så låt oss då vara överens om att det kan vara svårt att som kvinna att ta sig in i ett manligt nätverk. Vad kan man då har för nytta av ett kvinnligt nätverk? Ja, eftersom kvinnor inte i samma utsträckning har makt att befordra och promota så kan man inte i lika hög utsträckning räkna med det, även om möjligheten finns. Däremot kan man, som forskaren också säger, ha utmärkt nytta av kvinnligt nätverk som stöd.

Personligen har jag haft utmärkt nytta av kvinnliga vänner som stöd, som pepping i löneförhandlingar, som möjlighet att få diskutera kniviga situationer och få någon utomståendes syn på saken och kloka råd om hur man bäst ska agera. Dessutom har jag själv kunnat tipsa andra om jobb/uppdragsmöjligheter samt vara en bra referens. Men jag har också fascinerats över att det har tagit så lång tid innan vi har börjat hjälpa varandra. Vi har inte använt vårt kompisskap på yrkeslivet utan i första hand på privatlivet. Det finns en stor outnyttjad potential där kvinnor kan bli ännu bättre på att hjälpa varandra, medan man försöker skapa de blandade nätverken.

Däremot Anna-Carin så kan det mycket väl stämma att man inte får ut så mycket av ett kvinnligt nätverk om man går dit och "är på sin vakt" och förväntar sig "tjatter och ältande". Kommer det dessutom 10 tjejer till med samma inställning så är väl katastrofen ett faktum.

Prova nästa gång med att vara rak och ärlig med vad du vill ha och vad du är beredd att ge. Börja sedan med att ge så kanske du också så småningom får något tillbaka.

Dessutom tror jag att det är svårt att säga "nu ska vi skapa ett kvinnligt nätverk" med en massa vilt främmande människor och sedan få det att fungera. Var istället aktiv och positiv och bygg upp något bra av de yrkesmässiga och privata kontakter du redan har, det är ju det som är det riktiga nätverket.

Det är så himla lätt att vara kritisk, men ofta betydligt mer krävande att försöka skapa något bra själv. Visst vore det bra om alla nätverk kunde vara blandade, men det får nog mera ses som en vision. Så länge förskräckande många är enbart nätverk för män, varför inte ha några nätverk för kvinnor?


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2004 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: