sourze.se
Artikelbild

Lagen om människohandel skärps

Justitieminister Thomas Bodström kommer snart att lägga ett förslag om att ytterligare förstärka lagen om Människohandel för sexuella ändamål som vi haft sedan 1 juli 2002.

Äntligen börjar vi se resultat av kampen mot den avskyvärda människohandeln med fattiga kvinnor till prostitution i Europa och Sverige. För första gången tas nu en svensk människosmugglare i Lettland när han försöker ta in en ung lettisk kvinna till prostitution i Sverige. Samarbetet Sverige-Lettland ger resultat och nu får vi den nya ramlagen som EU-länderna kommit överens om prövad. Sveriges hårda arbete mot prostitution börjar ge resultat!

Det finns miljontals dollar att tjäna på att sälja kvinnor och barn - nästan lika mycket som omsätts i den globala drog- och vapenhandeln. Men de som verkligen betalar priset är kvinnorna och barnen som utsätts för denna fruktansvärda kränkning. Det är deras kroppar, deras liv och deras drömmar som knäcks. Varje år säljs 1,2 miljoner barn för sexuella ändamål, den människohandel som kallas för trafficking - slavhandel i modern tid. Bara till Sverige kommer mellan 200 och 500 kvinnor och barn varje år för att köpas av svenska män.

De som blir offer för trafficking är utsatta och fattiga människor. De tvingas eller luras in i en situation de sedan inte kan ta sig ur. Kanske drömde de om att få ett jobb som städerska eller barnflicka men istället utnyttjas de på ett fruktansvärt sätt. Ingen kan ha gått oberörd från biografen efter att sett Lilja 4-ever men det mest upprörande är hur många Liljor det finns - och hur många som är beredda att tjäna pengar på dem.

Det är därför jag slåss så hårt mot den människosyn som säger att det är OK att köpa och utnyttja människor och att sex är en rättighet man kan ta sig på andra människors bekostnad. För fem år sedan införde Sverige en ny lag, ett förbud mot köp av sexuella tjänster och den lagen har fått resultat.

Det är en internationell förebild och den bidrar till att försvåra för trafficking-handlarna att verka i Sverige. Utan efterfrågan - ingen handel. Nu funderar Finland på att införa något liknande den svenska sexköpslagen. Sverige gör också mycket mer i kampen mot människohandel, både nationellt och internationellt genom EU och tillsammans med våra grannländer.

Thomas Bodström, vår justitieminister kommer snart att lägga ett förslag om att ytterligare förstärka lagen om Människohandel för sexuella ändamål som vi haft sedan 1 juli 2002. Den vill regeringen ändra så att det räcker med att brottet begåtts i Sverige och inte som tidigare i flera länder gränsöverskridande brottslighet. På så vis blir det enklare att fälla de skyldiga. Lagen kommer också att gälla dem som tar flyktingbarn till Sverige för att utnyttja dem i människohandeln. Ändringen kommer också innebära ett starkare skydd för de kvinnor som drabbats och t.ex. vittnar.

I Sveriges arbete inom EU och tillsammans med våra grannländer jobbar Sverige också både för att förbättra rättsväsendet och bekämpningen av brott men förstås också med en av problemets grundorsaker: kvinnornas och barnens utsatta situation som gör dem sårbara för människohandlarna.

Att driva de här frågorna i EU mot den gränslösa kvinnohandeln är mycket angeläget för Sverige. Det ska jag slåss för på samma sätt som S-kvinnorna och jag fått stöd för sexköpslagen i Sverige.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2004 13:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: