sourze.se

Avskriv studielånet för ungdomar som tar vårdjobb

Lösningar på några av punkterna i listan över allt elände som rapporteras i massmedia.

Feta ungar, sjuka vuxna, krav på fler poliser, en psykvård som havererat etc. Listan på allt elände som rapporteras i massmedia skulle kunna göras hur lång som helst. Alla krisgrupper vill ha mer pengar som inte finns. Säger politikerna i alla fall. Att gå och hoppas på någon frälsare eller ett mirakel har de flesta med lite vett i skallen insett inte lönar mycket till. Och utsikterna för en blodig revolution, där "folket" tar makten åter, är heller inte stora. För vem vill köra en fransk/rysk revolution i repris? Där huvudena rullar och gatorna badar i blod? Inte jag i alla fall. Och för den delen skulle ungarna knappast få sina feta häckar ur datastolarna eller gamlingarna med sina slitna kroppar, orka lyfta vapen.

Vad finns det då kvar att göra? Jo, det vi gör här, skriva. Avslöja lögner, kritisera och hjälpa när vi kan. Som hemmavarande sjukling har jag haft gott om tid att fundera på en hel del. Både personliga saker och mer allmänna. Så här kommer ett par förslag, som väl antagligen borde skickas in som separata artiklar. Men som fattig sjukbidragstagare har jag inte råd med att dela upp mina skriverier i allt för många stycken. Fattiga studenter har i alla fall en teoretisk chans att få normal inkomst.

Vi börjar väl med det viktigaste vi har, barnen. Utan ungar, ingen framtid. Det är vår egen framtid vi förstör, när vi drar in på resurser till skolan. Ändå tänker jag börja med att ge samtliga kommuner ett spartips. Dra in på skolskjutsarna. I de fall där det är allt för långt för ungarna att gå, flytta på av/påstigningen till skjutsen.
Men trafikfarliga vägar och alla andra faror då, ska ungarna riskera livet på vägen till/från skolan/skjutsen!?
Nejdå, utnyttja alla arbetslösa, långtidssjukskrivna, förtidspensionärer och "riktiga" pigga pensionärer som följeslagare. Med tanke på hur många som går hemma, kan det inte vara svårt att få ihop ett gäng vuxna och göra upp ett rullande schema. För en arbetslös lär det knappast vara något problem och en långtidssjuk/förtidspensionär mår många gånger bara bra av att någon gång i veckan tvingas ut i friska luften. De samma gäller många "riktiga" pensionärer som kanske dessutom saknar sällskap. Fördelarna med detta är många. Sparade pengar för kommunerna, motion, meningsfull syselsättning utan att man tar jobb från någon. Och Moder Natur tycker knappast illa vara heller.

Skippa även den s.k. skolpengen. De som vill sätta sina ungar i privatskolor/friskolor får gärna göra detta, men inte på bekostnad av "vanliga" ungar. Eller ska vi ha det som i USA? Där diverse privata företag går in och betalar för löner och skolmaterial i utbyte mot att ungarna dricker och äter ihjäl sej av deras produkter. Och hur i hela friden ska invandrare/barn kunna anpassa sej i det svenska samhället om de mer eller mindre blir slagna i huvudet med bibeln/koranen? Eller lära att tänka som självständiga individer om de redan som barn blir hjärntvättade?

Persson skulle även kunna ta av de pengarna som han tänkt satsa på fler poliser och lägga dem på skolan. Bättre att samhället ger ungarna en chans medan det fortfarande går, istället för att spärra in dem som vuxna. Notan får samhället stå för i vilket fall som helst.

Så har vi problemet med att rekrytera ungdomar till vården.
Ett enkelt sätt att locka ungdomar dit är studielånen. Den som utbildar sej och jobbar inom vården behöver inte betala tillbaka sina lån. För varje år man jobbar avskrivs X antal kronor, tills lånet är återbetalt. Den som slutar i förtid blir återbetalningsskyldig. För de akuta penningproblemen inom Landstinget finns också en enkel lösning. Vattenfall, som svenska staten äger, har gått med vinster som gott och väl skulle kunna täcka hålen i budgeten inom Landstingen. För gör man som nu, drar in på ytterligare personal, har vi bara istället fler sjukskrivna. Krakarna inom vården som fortfarande finns kvar, går redan nu på knäna. Och med tanke på hur dyr elen är och hur ofta vi blir strömlösa, så vore detta bokstavligt talat ett plåster på såren.
Att ledningar och annat är i behöv av uppfräschning, det vet jag, men har vi klarat oss så här länge, klarar vi oss nått år till. Vinsterna från överpriserna på vår elkonsumtion lär nog räcka till båda delar på bara ett par år.

Så får jag gå hemma och "skräpa" ett tag till, lovar jag att jag ska komma med förslag på hur man löser problemen inom psykvården och resten av världen. *ler


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2004 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: