sourze.se

Sourze - skvallertidning nästa?

Jämförelsen hade kunnat göras utan namn och bild.

Det finns vissa grundläggande pressetiska regler. En av dessa är att man publicerar namn och bild på personer om det finns ett oavvisligt allmänintresse. Att det är av stor vikt för allmänheten att få reda på personens identitet.

Media brukar vara väldigt sparsamma med detta. De stora morgontidningarna publicerar i regel aldrig namn och bild på personer misstänkta för brott eller dömda för brott. Detta för att man är medvetna om den stora effekt en sådan publicering får hos allmänheten. Kvällspressen gör det i något större utsträckning, men det är ändå väldigt sällsynt.

En av anledningarna till detta är säkerligen att man inte bara tar hänsyn till reaktionen hos personen, man tar även hänsyn till personens omgivning. Make/maka, föräldrar och barn som skulle kunna skadas genom en sådan publicering.

Därför är det med stor förvåning jag ser att Sourze väljer att publicera namn och bild på en person dömd i TR:n för sexuellt ofredande.

Butts syfte med artikeln sägs vara att jämföra sin egen våldtäktsdom med skådespelarens dom. En jämförelse hade kunnat göras utan att Sourze lägger ut en bild på personen och publicerar dennes namn.

Frågan är om Sourze ens vägt fördelarna mot nackdelarna av en sådan publicering. Och vilka skulle fördelarna med detta i så fall vara?

Är det för att allmänheten behöver bli informerade om detta eller är det ett enkelt och billigt sätt att locka läsare?


Om författaren

Författare:
Sandra Lundgren

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2004 11:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: