sourze.se
Artikelbild

Sjung bakisfilmens lov!

Ett par Treo, en filt och en film som hjälper dig att återvända till livet.

Jag som trodde att jag visste vad "bakisfilm" är för något. En ovetenskaplig undersökning bland mina vänner visade att det finns lika många definitioner som det finns grader i helvetet. Alla hade dessutom sin egen favoritfilm. Min tio-i-topp-lista gick inte hem alls.

Magnus låtsades att han inte såg att Åsa-Nisse kvalificerat sig på min lista. Michael undrade varför inte Fäbojäntan fanns med. Alla vet ju hur pilsk man är dagen efter...hmm, javisst ja.

Micke tycker att Oh vilket party! med Peter Sellers är världens bästa bakisfilm. Jag skäms verkligen att jag missade den. Micke förstår inte heller min svaghet för Bill Murray. "Chevy Chase har ju allt som Bill har, men gör det så mycket bättre."

För Christer finns bara en film. Den har rätt speltid, 153 minuter numera även i längre version, 202 minuter, perfekt ljudkomposition, perfekt flummighet i budskapet och alla scener kan ses var för sig, det gör alltså inget att du somnar. Trots de här ledtrådarna kunde jag inte gissa. Det visade sig vara Apocalypse Now.

Thomas ser helst Rocky när han är beige, gärna alla fem efter varandra. Fredrik återvänder långsamt till livet med Monty Python. Jenny tycker att Adam Sandler borde kvala in på listan, "vars flesta filmer är ypperlig bakisunderhållning!". Hon ger också en bra definition på vad man bör kräva av en bakisfilm:

"Det ska vara en extremt förutsägbar handling med riktigt stereotypa
karaktärer och humor på riktigt låg nivå. Då är det bäst!!!"

Därför är Scary Movie 3 är en stark kandidat. Den 13 februari drabbar den Sverige. Undvik biograferna om söndagarna då bakfylleångorna lär ligga tunga mellan bänkraderna. Det märkliga är att samtidigt som du fånskrattar känner du dig intelligent, förutsatt att du sett och känner igen antydningarna till The Ring, 8 Mile, The Others, Signs och Matrix Reloaded. Scary Movie 3 är liksom sina föregångare en mördande drift med filmer som lockat publik till biograferna de senaste åren. Renommésnyltning när den är som fräckast.

Känner du dessutom igen Simon Rex, Fat Joe, Method Man, Redman, Master P., Ja Rule, Wu Tang Clan, Macy Gray och Queen Latifah när de vimlar förbi, då har du större behållning av filmen än vi som bara har koll på Charlie Sheen och Leslie Nielsen. Leslie Nielsen får förresten passa sig. Han har fånat sig så mycket nu att ingen kan se honom utan att känna smakförnimmelser av Treo och sura uppstötningar.

David Zucker och Pat Proft är två av Hollywoods mest produktiva regissörer och manusförfattare. En snabb titt i meritlistan och du förstår att de här killarna är bakisfilmens okrönta konungar. De har Titta vi flyger, TV-serien Police Squad, föregångaren till Den nakna pistolen-filmerna, samt ett otal Polisskolan-filmer på sina samveten. Det är deras fel att vi låter oss plågas lite extra när vi mår som vi förtjänar.

: : :

Så här såg min ursprungliga tio-i-topp-lista ut. Den duger, men kan revideras:

1. Mannen som visste för lite - Bill Murray
Wallace tror att han ska låtsas vara spion i en reality show, men har i själva verket hamnat bland äkta skurkar som tar honom på allvar. Du har inga problem att hålla dig vaken till kosackdansen i slutet.

2. Kingpin - Woddy Harrelson, Bill Murray, Randy Quaid
Om en riktig loser med grusad bowlingkarriär, bara en sån sak. Notera hur Murrays Robin Hood-frisyr "lyfter sig" mer och mer för varje strike.

3. Måndag hela veckan - Bill Murray
Phil är metrologen som blir insnöad i en liten håla där tiden hakar upp sig. Varje morgon är densamma och han inser att han har möjlighet att göra om sina misslyckanden från dagen före, som är idag, eller om den inte har varit ännu. Hm...

4. Tjejen som visste för mycket - Goldie Hawn, Chevy Chase
Klassiker från 1978 med albinos, dvärgar och Dudley Moores odödliga sängkammardans. Chevy är lika söt som Goldie. Skönt, slisksött tema med Barry Manilow; Ready to take a chance again...

5. Dum och dummare - Jim Carrey, Jeff Daniels
Minnesvärd mopperesa till Aspen. Fryskallt och ingen tid att förlora, inte ens för en kisspaus.

6. En dag på operan - Bröderna Marx
De är tröttsamt tjatiga, obstinata, oförskämda och kan driva dig till vansinne, men du skrattar hela tiden.

7. Mina jag och Irene - Jim Carrey, Renée Zellweger
Jim Carrey som den onde och den gode i samma person. Hans övertygelse att han är far till sina färgade, överintelligenta söner är rörande.

8. Life of Brian - Monthy Python
Dagen efter får man driva med det mesta, t o m religion. Vi är ändå syndare. Finalen inger hopp, det kommer en morgondag. Always look at the bright side of life.

9. Scary Movie 3 - Charlie Sheen m.fl
Hög igenkänningsfaktor, om du har sett förlagorna. Möjligen kan tempot kännas yrsligt.

10. Åsa-Nisse i full fart - John Elfström
Vilken Åsa-Nisse-film som helst duger, bara "Sjökvestarn" får väsa sitt lismande "Ahh...fröken Britta".


- - -

Vi som absolut vill in!

Oh, vilket party - Peter Sellers
Anger Management - Adam Sandler
Apocalypse Now - Martin Sheen
Rocky 1, 2, 3, 4, 5 - Sylvester Stallone
Fäbojäntan


: : :


Tack alla ni som bidrog till artikeln.


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2004 13:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: