sourze.se
Artikelbild

Anna Lindhs liv: värde 25,000 kronor

Den sista dagen i Anna Lindh-rättegången lades särskild tonvikt på skadeståndsyrkandet från den förre utrikesministerns änkling Bo Holmbergs målsägandebiträde.

Med en saklig hänvisning till det ena HD prejudikatet efter det andra konstaterade målsägandebiträdet Kerstin Wennersten att svensk lagstiftning värderar Anna Lindhs liv till 25,000 kronor! På grund av Bo Holmbergs och deras söners "särskilda" omständigheter yrkades 50,000 kronor till honom och 100,000 kronor vardera till sönerna, totalt 250,000 kronor. Ursäkta mig Moder Svea, men jag undrar om det inte är dags för dig att ta ett snack med din kära syster "fru Justitia" om våra skadeståndslagar?

Ni får också ursäkta mig om jag är så jävla dum som tycker att ett mänskligt liv har ett mycket högre värde än 25,000 kronor, vilket är praxisbeloppet i Sverige enligt nuvarande lagstiftning. Det är kanske rätt så korkat av mig att hysa den uppfattning att ett människoliv är oersättligt med pengar och att när en familj blir av med en medlem på grund av brott, att hela deras värld kastas huller om buller så att kostanderna för återuppbyggnad av livet är mycket högre än de idiotiskt låga belopp som våra lagstiftare bestämt!

Om jag nu är så korkad som jag tycker, låt mig då utveckla min idioti genom att försöka göra en liten kalkyl om vad det kan kosta en familj bestående av tre personer att återuppbygga livet efter en sådan traumatisk händelse som ett mord. Det som absolut inte går att kalkylera är det psykiska lidandet och den sveda och värk som kommer som resultat av brottet. Det beloppet kan bara gudarna kalkylera. Däremot finns det andra kostnader som jag i egenskap av idiot faktiskt kan räkna ut. Först har man begravningskostnaderna vad de nu är enligt dagens praxis. Därefter bör man resa bort en längre tid för att byta miljö. Det kan vilken psykolog som helst hålla med om. Efter ett plötsligt mord hinner man inte boka en billig charterresa. Därför måste man kanske eventuellt åka reguljärt flyg och betala hotellkostnaderna direkt. En sådan resa för tre personer till exempelvis Thailand eller USA, under åtminstone fyra veckor kostar i dag, inklusive flyg, mat, hotell m.m. inte mindre än 100,000 kronor. När man då återvänder hem, börjar den riktiga bearbetningen av familjeförlusten. Kanske borde man byta bostad eller åtminstone dekorera om bostaden för att slippa konfronteras av sorgen när man ser småsaker som påminner om den mördade. Vad kostar det att renovera eller möblera om en lägenhet eller hus? I vilket fall som helst är det betydligt mer än 25.000 kronor! Därefter behöver man, särskilt i barnens fall, hjälp av psykologer och vi vet ju alla i dag hur illa den offentliga psykvården fungerar i Sverige varför en offerfamilj kanske måste vända sig till privatvården inom eller utanför landet. Vad kostar detta? Såvitt jag vet tar en londonpsykolog vid Harley Street cirka 2,500 kronor i timmen för konsultation. Nu undrar ni varför jag föreslår så "dyra" lösningar. Men är det inte så att en familj som utsatts för mord av en av deras medlemmar borde kunna begära det bästa? Givetvis går det inte att ersätta den mördade, men om ersättningen är av den typ som lindrar sorgen är det åtminstone rättvist eller är jag fortfarande dum? Hittills gissar jag att vi är uppe i några hundratusen kronor och vi har ännu inte räknat in eventuella kostnader för barnflicka eller särskild skolundervisning såväl som andra behov som kostar pengar. Nej, jag ger mig. Det går inte göra en kalkyl för det finns inget belopp som kan ersätta i en sådan här situation. Men en sak är jag säker på, att de 25,000 kronor och även om man fyrdubblar den summan på grund av särskilda omständigheter, räcker inte för att täcka kostnaderna som kommer som resultat av ett mord. Lägg då till summan för psykiskt lidande och sveda och värk som bara gudarna kan föreskriva och då hamnar vi uppe i miljonbelopp.

Skulden till att vi har så låga skadeståndsbelopp ska riktas mot Socialdemokratin och dess korkade politik, som under drygt 75 år försökt få alla svenskar att leva under samma villkor. Tanken var god, men titta på resultatet! Det är också sossarna som bestämt om våra skadeståndslagar. De har bestämt att en kvinna som blev av med sin arm när hon oskyldigt råkade korsa Västerbron i Stockholm samma ögonblicket som ett JAS plan kraschade för tio år sedan skulle få 7,500 kronor i ersättning! De bestämde också att en kvinna i Göteborg vars styvpappa upprepande gånger våldtog henne under flera år skulle få 70,000 kronor i skadestånd, trots att hela hennes liv blev totalt förstörd. Ja, kära medsvenskar det är samma sossar som nu kommer att ge Anna Lindhs familj 250,000 kronor. Jag undrar om det inte är de som är de korkade idioterna egentligen...

... eller är det vi, svenska folket, som är korkade, som röstar på dem?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2004 09:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: