sourze.se

Ingen förtjänar dödsstraff

Årsskiftet 2003-2004 består av två goda händelser, en utrikespolitisk och en inrikespolitisk:

1. Saddam Hussein är äntligen fast och kommer ställas inför rätta för de folkmord han begått.
2. Miljailo Mijailovic, Anna Lindhs misstänkte mördare, har den 7 januari erkänt att han dödat utrikesministern.

Efter mordet på Anna Lindh – åtminstone de första dagarna – tänkte jag på den kommande mordutredningen. Kommer den att haverera på ett liknande vis som Palme-mordet? Kvällen efter att Anna Lindh knivskurits, frågar Robert Aschberg i sitt tv-program kriminalprofessor Leif GW Persson om han tror att mordet kommer att klaras upp. Han svarar då "ja". Även då kände jag mig skeptisk, men nu visar det sig att han hade rätt.

Det är en seger för den svenska demokratin att utrikesministerns mördare hittats och nu erkänt mordet. Vid julmiddagen, den 27 december med några släktingar, talar vi om Lindhs mördare. Min rättrådige morbror antyder då att det bästa vore att skjuta "25-åringen". Jag som känner min morbror och han mig, vet att han inte menar, vad han säger, bokstavligt talat. Det finns fler människor i vårt avlånga land som känner likadant. Eller gjorde fram till Mijailovics erkännande.

För egen del har humanisten inom mig, talat sig varm de närmsta dagarna med följande slutsats: Ingen enskild lagförbrytare förtjänar att bli dödad av sin nation, för sin gärning. Samhället i form av staten ska ställa individen till svars. Detta även när det gäller mord på demokratins yttersta tjänare.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 12 jan 2004 21:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: