sourze.se

Bush och nationsbyggande

I valet var Bush mot alla former av nationsbyggande. Nu genomför han just det som han tidigare var emot i Irak.

I en artikel i Herald Tribune behandlar Thomas L Friedman Bushs förvandling till krigsledare från att ha varit emot alla former av "nationbuilding" under valkampanjen.
President Lincoln gick i krig för att bevara unionen inte som många tror för att avskaffa slaveriet. Det var efter slaget vid Gettysburg som Lincoln beslutade om slaveriet.
President Wilson framhöll i valkampanjen 1916 att han hade hållit USA utanför kriget. Trots detta gick USA 1917 med i kriget för att göra Europa "safe for democracy".

President Bush framhöll i valkampen 2000 att han var mot att USA byggde upp nationer såsom hade skett i Bosnien. Man borde i stället ta hem trupperna därifrån. Efter 11 september förändrades allt detta. Nu är "nationbuilding" högsta mode i USA. I Afganistan och Irak skall länderna göras "safe for democracy". Frågan är nu hur man lyckas med detta? Europa blev inte säkert för demokrati efter första världskriget. Vi fick som bekant både Mussolini och Hitler. Strävan efter demokrati kan misslyckas liksom den gjorde i Europa.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2003 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: