sourze.se

En ulv i fårakläder?

Nu är det änligen någon som törs gå emot både politiker och kommuner, och våga ifrågasätta den "heliga" stadsmissionen.

För enligt mig har de växt ur sin egen hatt i vuxen ålder och glömt hela syftet med den organisation som startades för 150 år sen, att hjälpa de mest utsatta. Vi har skickat artiklar om stadsmissionen från vår förening till de flesta tidningar i Stockholm för att få i gång en debatt i frågan men de enda som vågade ta "fighten" var Situation Stockholm. De tog in en av våra kritiska artikel om giganten i deras decembernummer.

Det jag kan se är att denna himmelskt stora organisation gör om samma fel som Frälsningsarmén och IOGT-NTO , de börjar spekulera i fastigheter. Därmed ska inte sägas att det alltid är fel att göra det, om dessa spekulationer gynnar de personer de ska /säger sig hjälpa i samhället; de mest utsatta.

Men vad jag vet så har väl ingen hemlös eller missbrukare fått någon av dessa fashionabla lägenheter. Istället verkar det som att de har gått till anställda.

Jag tycker att mycket av ansvaret ligger hos kommun och landsting som är de som fördelar pengarna så orättvist mellan frivilligorganisationerna i Stockholm. Jag ser heller inte det empatiska i att jobba med de mest utsatta i samhället och "tycka synd mentaliteten" som härskar på missionen när vissa sedan plockar ut närmare 1 miljon i årslön. Men det är kanske försvarbart, vad vet jag?

Det visar sig ännu en gång att frivilligorganisationer inte ska bli för stora. Då glöms det ofta bort av de anställda varför organisationen startades från början, vilket inte gynnar de mest utsatta.

Istället för att bevisa att man gör ett bra arbete så smälls det upp stora affischer med missvisande bilder på hemlösa och när inte det funkar tar man till bilder på fåglar. Allt för att "Svensson" ska förstå att det inte är en av oss de hjälper. Det är DOM, inte vi. Men det kunde ha varit du. Eller din syster som de sa förra julen. Är alla hemlösa trasiga, skäggiga alkisar med fula mössor?

Det ska bli intressant att följa Stadsmissionens egna
granskning av sin organisation. Frågan är om deras
sanning är vår sanning eller är det så att tv-
programmet Uppdrag Granskning kommer med den?


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 09 dec 2003 18:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: