sourze.se

En tyst rebell vid ostdisken

. . .

Hon bestämmer sig vid ostdisken. Nu räcker det. Nu får det vara nog.

Det är hennes tur snart. Med sina sista krafter bemödar hon sig och sneglar på nummerlappen. 91. På skylten växlas siffrorna fram. Snart hennes tur. Men hon vill inte mer. Lustigt att det skulle bli just här, tänker hon.

Hon ska bara stå där. När han, den där rundnätta lilla skalliga mannen med något italienskt över sig, han som alltid muttrar när man ber honom flå och bena laxen, är klar med snipkäften som smackar, då är det hennes tur. Men han kommer inte att få ett ord ur henne. Är han beredd på det?

"Hvad far det lav att vaara?" ska han fråga med låtsasintresse eftersom han i samma stund inser att han egentligen borde blivit fyrvaktmästare på en liten kobbe i ytterskärgården, långt från kinkigheten och snålvattnet.

Men hon ska inte svara. Inköpslistan tappade hon medvetet? bland potatisen och hon har inte brytt sig om att memorera vad hon skulle ha. Varför tog hon en nummerlapp? Är det fredag? Det är så mycket folk. Så många rosiga novemberkinder och blanka stressögon. Kundvagnar som stöter i varandra följt av ett evigt - "ursäkta" - "ursäkta" - som krockar likt biljardkulor halvvägs fram mot målhålet.

Hon står där och undrar hur länge det kommer att dröja innan de motar ut henne. Hur länge kan hon stå och ta plats, inte svara på tilltal, bara stirra ner i en krämig Blue Alp? Snipkäften smackar, smakar på prästen. Pekar med sitt krokiga finger. Det kommer att ta tid. Men hon har all tid i världen. Hon ska bara stå där. Bry er inte om mig, tänker hon. Fortsätt ni som om ingenting har hänt.

I natt ska hon höra bruset från kyldiskarna, känna doftstråk av fisk och skurmedel, höra tisslet och tasslet från brödavdelningen där mössen kalasar sig feta till gryningen. Släcker de ner helt eller dämpas belysningen som på en nattklubb? Kanske har de den omtanken, om någon skulle få för sig att bara vara kvar efter stängning? Någon som hon? Någon som ger upp?

Det visar sig.

"91........91!?"


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2003 19:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: