sourze.se

Arbetslös

Bäste Göran Persson.

I ett flertal teveprogram diskuteras...

Bäste Göran Persson,I ett flertal teveprogram diskuteras vår pensionsålder, tillväxt och arbetslöshet. Stora ämnen som kräver varsamhet och kreativitet för att bli lösta. Själv är jag arbetslös sedan tre år och får inte ekvationen att gå ihop.

59 år och arbetslös.

En ny värld med många frågor virvlande i luften. Finns det någon framtid eller har jag gjort mitt? Jag som ännu har ett ungt yttre och inre. Ännu är jag inte redo för att mata duvorna i parken eller att ta till promenadkryckan.

Jag skriver CV som skickas via e-post till lediga platser och bemanningsföretag. De läser och begrundar, och kastar sen mitt liv i papperskorgen. Inte alla orkar ens bekräfta min ansökan och få ber mig komma på intervju.

I mitt CV berättar jag att jag är kassör i Röda Korset och medlem i styrelsen. Jag ingår också i telefonjouren jourhavande medmänniska. Jag kämpar för honnörsorden empati, omtanke och medkänsla.

Ordet Arbetslös känns främmande i min mun och ger en sur eftersmak. Jag som kämpat hela klassresan från arbetarkvarterens höjder på söder i Helsingborg.

Ingenjör 1964 i Helsingborg, civilingenjör i Lund 1969. Under resan gång 1969-2003 har jag kompletterat min utbildning med akademiska kurser i företags-ekonomi, management, data, kvalitet, miljö och farmaci.

Jag har heller inte glömt bort den inre sidan utan även kurser typ "Emotionell kompetens" finns med i mitt CV.

Många jobb har jag sökt; Fabriks-, plats-, produktionschef, kvalitetschef, miljöchef, teknisk chef, kulturchef, rektor, lärare, journalist, textredigerare, förvaltningschef, inköpare, företags-rådgivare, personligt kontaktombud, arbetsförmedlare, controller, utvecklingschef, samordnare...

Jag är anmäld på Arbetsförmedlingen som arbetslös, men inser snabb att de har ingen kompetens att hjälpa mig med ett jobb. Varje dag kollar jag "nätet" och ser på utbudet. Mellan raderna kan jag utläsa att jag är för gammal, för dyr och kostar för mycket i pensionspengar.

Jag finns hos Trygghetsrådet. Varje vecka samlas vi i en grupp på tolv personer i åldrarna 45-60 år. Ett utskick med bild på oss alla, och våra kvalifikationer, skickas till 1043 företag i Skåne. Vi följer upp utskicket. Inga napp!

De flesta företagsledarna tar sig tid. En dag ringer jag till ett företag i norra Skåne. Jag presenterar mig och frågar om han sett vår utskick. Snabbt får jag svar: "Sådana som ni har vi ingen nytta av!" och slängde på luren!

Jag blev arbetslös vid 56 års ålder med hög utbildning och stor erfarenhet i bagaget. Staten kostade på mig 16 års utbildning och sedan vid 56 års ålder är man stendöd.

Här finns något systemfel!

Hur har staten råd att skicka mig till soptippen för förmultning och i bästa fall ge biogas. Jag borde få ett bättre öde!

Vem ska tjäna ihop till våra pensioner? Ungdomen idag har andra prioriteringar än vi som växte upp på 40-talet. Nu vill man förverkliga sig själv, resa, utvecklas... många ungdomar vill helt enkelt inte jobba!

Tro heller inte att vi kommer att godkänna den ordning som idag råder på våra äldreboenden. Jag minns den gamla damens ansikte från teve. Ett ansikte med rynkor men ett ansikte som levde med vaksamma ögon, och hennes röst var klar och tydlig:
- Ni unga betraktar oss gamla som objekt. Kan ni inte förstå att vi också har känslor. Vi vill få kramas, få känna en varm hand smeka kinden, få le, få skratta, få älska, få gråta... vi vill inte ha medlidande utan respekt.

De tio personsiffrorna visar din fysiska ålder, men säger inget om din själsliga åldern, vilket betyder att många unga idag skulle sitta på "hemmet" då de själsligt sett är väldigt gamla t.o.m. döda.

Vi "gamlingar" kommer att vara pigga, glada, kreativa... Här duger det inte med dragspelmusik och bingo utan det framdukade bordet består av individer som kan föra sin talan och inte backar efter ett baklängelsemål.

Vi "gamlingar" kommer att ragga på nätet och det betyder att varje rum ska ha en PC. Visst ska vi ut på dejt och då gäller inte dagens regel med läggdags klockan sju. Framöver bestämmer vi "gamlingar" själva när vi kommer och går. Inga låsta dörrar här inte! Till middagen klär "gamlingarna" upp sig, och en snaps till sillen dör ingen av.

Svenska folket har lurats in i en återvändsgränd och de som arbetar blir färre och färre och ska "föda" allt fler och fler. Till detta kommer att man har lovat att inte höja pensionsavgifterna utan då ska istället "bromsen" slå till och automatiskt sänka pensionen.

Här går det inte att tala om 60 i pension, utan vi rör oss med siffror nedåt 40 . Ingen har heller berättat historien om hur pensionsåldern får höjas till 70 år för att det ska gå ihop. Ett svagt eko hörs om att vi måste arbeta tills vi blir 79 år!!! Varför fick jag då bara arbeta till 56 år?

Att bli pensionär vid 65 års ålder kan de flesta glömma. Jag har helt tappat förtroendet för er folkvalda och ser med oro på framtiden. I denna så kallade framtid kommer man att få göra hårda prioriteringar:

"Vi behandlar inte personer över 65 år, kom inte hit med dina prostatabesvär... sånt får du själv betala, dina besvär kommer från din övervikt som du själv orsakat... nästa, lungcancer ...betala själv då du röker, kejsarsnitt ...här kan man fritt skrika ut sin smärta... vill du inte skrika får du vackert betala... "

Ni folkvalda reagerar för sent. Ni måste vara åtminstone ett steg före. Det är för sent att reagera när ordet utbrändhet varit på löpsedlarna i flera år. Att folk blir äldre är en självklarhet och lika klart är det att de behöver sjukvård. Att bara skära ner är destruktivt.

Var istället på alerten och förekom. Kom inte alltid med sista tåget utan var i god tid med första tåget.

Se till att någon har ett helhetsintryck, det går inte att var och en optimerar sin sektor. Staten Sverige totalt måste optimeras. Varför skära i skolan, lägga ner fritids. Visst sparar den sektorn pengar men vad kostar det sen samhället att rehabilitera alla dessa som hamnat utanför. Vad kostar inte kriminalvården etc, etc...

Bäste Göran Persson, kom ut och fråga oss, "fotfolket" , om våra synpunkter och idéer. Vi har kunskap och kreativitet.


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2003 21:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: