sourze.se

Tvåtredjedel-samhället

Det är ett objektivt faktum att vi idag lever i ett tvåtredjedel-samhälle.

Två tredjedelar bestående av en dominerande överklass, vilka kan likställas med heltidspolitiker främst inom riksdag och landsting. Därefter näringslivets representanter, dom som bara gnäller över missförhållandena i socialdemokratins näringspolitik, trots at dessa gnällspikar ofta bara är verkställande direktörer och inte äger de företag som de representerar. De små och medelstora företagarna, i Småländska Gnosjö, lever under avsevärt lägre marginaler än vad näringslivets toppar gör, därför blir deras krav mot ett bättre företagsklimat mer trovärdigt. Sedan några år tillbaka kan man även räkna in toppen av LO-borgens pampar till denna överklass.

Den andra tredjedelen består av en medelklass som tvingas att arbeta häcken av sig, dels på grund av rädsla för att inte bli – som drygt en halv miljon svenskar – arbetslösa. Men också för att arbetsgivaren kanske inte anställer fler, av oro för ökade kostnader, efter dom. Kvar är en tredjedel som lever i och identifiera sig, som den inte respekterade massan – "marginalen". Till dessa hör invandrare och från början vanliga skötsamma svenskar som på grund av arbetslöshet blivit vräkta och slutligen utsatts för personlig konkurs, dom är numera svartlistade för att få ett nytt boende igen.

I tisdagens "Hetluft" på tv 4, intervjuas de två ekonomerna Joakim Ridderståhl och Kjell A Nordström. Paret har skrivit en bok, om hur man bäst tar sig igenom den globala ekonomin vi lever i. Ekonomerna medger att det kommer att finnas en tredjedel som alltid klarar ekonomins spelregler, kvar blir två tredjedelar varav en klarar sig hyggligt fram, medan den andra blir kvar ute i samhällets marginal.

Det är vid sådana tillfällen jag undrar hur länge vår arbetslinje håller i sig, eller om det är bättre att ändra vissa förhållanden i den, och istället införa en medborgarlön som kompensation för dom som lever ute i marginalen.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2003 15:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: