sourze.se

Slå ihop borgerligheten

För ett år sedan skrev riksdagens före detta talman Anders Björk, en bok "Bakom lyckta dörrar".

Där talar han för en sammanslutning av de fyra borgerliga partierna, till ett "Borgerligt samlingsparti". En sammanslutning skulle innebära en större motpol mot socialdemokratin.

Den svenska borgerligheten består av fyra partier varav två är liberala och två konservativa. Man kan beskriva borgerligheten, eller "högern" för dom som vill det kalla den det, som konservativ-liberal eller liberal-konservativ. Under 90-talet har tre partier gjort framsteg i olika valrörelser: Borgarna vann valet 1991 och åkte ur 1994, trots att det största partiet i koalitionsregeringen –Moderaterna - vann valrörelsen 1994. Därefter gjorde Kristdemokraterna framsteg i valet -98, på grund av missnöjda konservativa moderater och 2002 gick Folkpartiet framåt. I euro-frågan tog Maud Olofsson avstånd från de tre borgerliga partiernas ställningstagande. Centern och Kristdemokraterna representerar den konservativa falangen inom borgerligheten, medan Moderaterna och Folkpartiet värnar om liberalismen.

Hur kan då en enad borgerlighet se ut? Det viktigaste är naturligtvis inte enighet i alla frågor. Olof Johansson motsade sig – å Centerns vägnar 1994 bygget av Öresundsbron.
Vad hade statsminister Carl Bildt kunnat göra för att undvika den kommande regerings-sprickan? Anordna en folkomröstning om Öresundsbron, i den mån en riksdagsmajoritet inte räckte till. Således överläts frågan till medborgarna, på de förtroendevaldas begäran och därmed hade inte borgerligheten blivit oense. Folkomröstningens utfall är det som gäller. Om något parti väljer att inta en annan ståndpunkt, än övriga i regerings-koalitionen, är det ändå valresultatet som gäller. Ett enat "Borgerligt samlingsparti" skulle utgöra en starkare opposition mot socialdemokratin, vänstersocialismen och "de gröna". Stora frågor inom blocken, som inte kan avgöras i riksdagen, bör överlåtas till medborgarna.

Slå ihop borgerligheten och bilda en stabil borgerlig regering till valet 2006.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 06 nov 2003 16:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: