sourze.se

Livet, ett fängelse 2

Om den där friheten blir en möjlighet då? Vad händer då?

Om alla förutsättningarna för anarki skulle skapas vad händer med världen då?

Som jag sade tidigare ingår även en mentalbit i mitt frihetsbegrepp. Det finns fler hakar som också handlar om denna mentalabit. Låt oss säga att den anarkismen blir möjlig och intar världen. Jag tror inte att det skulle fungera för i den anarkistiska värld jag föreställer mig, där total jämlikhet råder med detta menas inte likställdhet och inga av de maktstrukturer jag nämde i föregående artikel exiterar, skulle vi ha det för bra. Allting är relativt. I en perfekt värld förstår man inte längre värdet av sitt liv, eller liv över lag. Kontrasterna i världen hjälper oss att framkalla olika känslor och tankar. Det är svårt att leva i en värld där man nästan aldrig kan väga bra och dåligt mot varandra. Det blir då svårt att se allt det som är bra, eftersom det inte finns något dåligt att kontrastera det mot. Tankeverksamhet går till stor del ut på jämförande.

Förespråkar jag då en värld med dåliga inslag?
Det går ju att vända på begreppet dåligt, eftersom det är nödvändigt för att vi ska kunna uppskatta saker är det kanske inte dåligt utan bra. Och bra utan dåligt blir dåligt, eftersom vi inte kan uppfatta det bra då.

Slutsats Bra utan Dåligt finns inte och Dåligt utan Bra finns inte.

Om allting i hela världen var frid och fröjd och alla var lyckliga. Då skulle världen stanna. Det skulle inte hända något. Jag tror att vi skulle få det svårt att överhuvudtaget orientera oss i åt vilket håll världen bör utvecklas.

Men som tur ? är kan allting inte bli frid och fröjd. Sjukdomar kommer förmodligen alltid att finnas, om de inte gör det vet jag inte vill inte veta hur en balans i människobeståndet skulle kunna fungera. Sjukdomar skulle eventuellt kunna agera det dåliga som är bra för att det ge det som är bra konturer.

Utifrån detta resonemang kan man konstatera att perfekt förmodligen är ett helt omöjligt begrepp och inte går att uppnå på något sätt. Eller genom att hitta en bra/dåligt balans. Men frågan är om något kan kallas perfekt när det finns dåliga bra? inslag. Man kan också börja ifrågasätta bra och dåligt. Vad som är bra och dåligt går ju alltid att diskutera. Frågan blir då om dessa diskussioner går att se som relevanta. Det kan de anses vara eftersom de är nödvändiga för utveckling. Däremot är kanske bra och dåligt inte mer än just begrepp.

Forts. följer


Om författaren

Författare:
Ylva Kvamme

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2003 23:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: