sourze.se

EU-konstitutionen

52 procent av de tillfrågade i en Sifo–undersökning svarar nej på frågan om det behövs en folkomröstning om den nya EU-konstitutionen.

36 procent svarar ja och övriga 12 procent ställer sig tveksamma.

Även i riksdagen motsätter en majoritet sig folkomröstning och en liten minoritet bestående av Vänster– och Miljöpartiet förespråkar folkomröstning. Till saken hör att flera EU–länder bestämt sig för att folkomrösta i ämnet, exempelvis Danmark och Storbritannien. Deras argument är att "medborgarna måste få större inblick i EU". Så sant, så sant.

Men hur skall svenska folket – som inte vill sätta sig in i eurofrågan, utan visar avsevärd förakt mot kampanjarbetare på gator och torg – sätta sig in i en fråga som berör den yttersta EU-byråkratin? Finns det inte intresse för ett fullständigt medlemskap i EU-projektet, så finns det knappast det i en ytterst komplicerad fråga, som konstitutionen inom EU.

Jag har aldrig underskattat min kompetens, som medborgare och väljare, jämfört med politikernas och mår illa när jag hör människor antyda underlägsenhet för etablissemangets kompetens. Jag upplever de som offer för parlamentarismen och oförmögna att genomskåda det politiska egenintresset.

Hade svenska folket krävt en folkomröstning om EMU, istället för ett förslag från Carl Bildt/Göran Persson, skulle det vara ett stort demokratiskt genomslag.

Mot bakgrund a tidigare ointresse till EU – av svenska folket – och en enad majoritet i riksdagen, så bör den sistnämnda besluta om EU: s nya konstitution.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2003 10:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: