sourze.se

Bush vs jordens fattiga kvinnor.

Bush införde omedelbart efter sitt tillträde policyn "Global gag" vilken försöker stoppa allt bistånd till de frivilliga hjälporganisationer som hjälper till med familjeplanering och abort.

Demonstrationerna har med rätta varit kraftiga emot USA: s krig i Irak under året som gått. Men det finns ett annat krig där det råder största möjliga tystnad. Det är det krig bushadministrationen för emot kvinnorna i tredje världen.

Sedan Bush tog över i Vita Huset har en kvinna i minuten dött i "mödradöd" det vill säga död i samband med förlossning och abort. Det motsvarar en stor fullsatt jumbojet som kraschar om dagen. Bush införde omedelbart efter sitt tillträde policyn "Global gag" vilken försöker stoppa allt bistånd till de frivilliga hjälporganisationer som hjälper till med familjeplanering och abort. Båda delarna är tillgängliga för amerikanskorna för dem vågar sig Bush inte på… än.

FN organisationen UNFPA. t. ex, blev av med sina pengar. I Sydafrika går Bush längre än själva Vatikanen som insett att de måste ligga lite lågt. Där ska de fattiga, gifta kvinnorna bekämpa AIDS med avhållsamhet och inte kondomer. Makten över dessa kvinnors sexualitet ligger helt hos deras män. Amerikanska kvinnorörelsen har högljutt vädjat om hjälp och stöd men ingen regering i Europa har visat det minsta intresse. Kvinnliga journalister på tre kontinenter försöker väcka folkstorm omkring detta men förgäves.

De här kvinnorna dör inte i ett massmedialt ståtligt jippo utan blöder ihjäl i stillhet. De som överlever får inga medaljer. Detta krig saknar totalt fiffiga vapen och all glamour. Ingen filmproducent med förståndet i behåll skulle ens drömma om att vilja komma över filmrättigheterna. Det finns inga hjälteroller att spela.

Jag har under hela denna tid ännu inte sett en enda manlig skribent ta upp detta. Jag hoppas att det finns massor av män där ute som jag missat och som skrikit till. Inte ens vår egen Margareta Winberg har sagt ett pip om detta krig utan fokuserat på krig emot porren, sexarbetarna och Evert Taubes vistexter. När blir kvinnor och små barn första klassens medborgare?

De flesta unga kvinnorna som dör i Afrika efter en abort har barn, ofta många barn.
All heder åt moderaternas Anna Johannson som gått ut med följande upprop:

Lyssna inte på kyrkorna Bush! nej jag är inte moderat

Jag skulle vilja tillägga:
Lyssna inte på Bush ni medmänniskor.
Lyssna till ert samvete.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2003 23:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: