sourze.se

Natt i Moskva

Ur min resedagbok.

Det är en varm julinatt och jag vandrar över Röda Torget på väg hem till mitt hotell. Natten är folktom men Kremlbyggnadernas förgyllda lökkupoler med sin fasadbelysning skimrar i mörkret. Framför mig tronar Vasilijkatedralen med sina spöklika torn och tinnar påminnande om den förskräcklige Ivan.

Hela scenen är lätt overklig och medan jag sneddar över torget ser jag historien spelas upp för min inre syn.
Katarina den Stora, tsar Peter, paraderna här under andra världskriget, kamrat Stalin.

Utaför murarna ligger kamrat Lenin i sin glaskista lik en överårig Snövit men utan hopp om en väckande kyss.
Egentligen liknar han mest av allt en vaxdocka på ett kabinett. Så vrider jag lätt på huvudet mot det nersläckta varuhuset GUMs fasder och stannar plötsligt till. Detta kan väl inte vara sant? Men jo. Längst hela fasaden tronar en väldigt välkänd logotyp. En som vi inte slipper ifrån någonstans i hela Sverige. Jag ser den dagligen när jag uträttar mina ärenden i Stockholmsförorten. Jysk Bäddlager!
Här vid Kremls murar på Röda Torgets hjärta!

Förtrollningen är bruten, Katarina, Peter o kamrat Stalin kryper ner i sina gravar igen,och en trött turist fortsätter ner genom Alexanderträdgården till hotellet.
Det är kanske lika bra att besöka världens största Mc Donalds, som hotellpersonalen var så stolta över,i morgon?Jag läste någonstans att i Kina bygger de ett ännu större, så det hastar med visiten!


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2003 20:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: