sourze.se
Artikelbild

Läckande poliser kan ha begått brott

Sammanfattningsvis förefaller utlämnandet av den hemligstämplade bilden vara ett brott. Däremot är det inte något brott att lämna muntlig uppgift om man inte är under tystnadsplikt.

Såsom meddelare av uppgifter till tryckta skrifter eller för publicering i medier enligt yttrandefrihetsförordningen kan man, och i detta fall polisen, göra sig skyldig till tre brott:

1. Grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

2. Oriktigt utlämnande av allmän handling som ej är tillgänglig för envar eller tillhandahållande av sådan handling i strid med myndighets förbehåll vid dess utlämnande, när gärningen är uppsåtlig.

3. Uppsåtligt åsidosättande av tystnadsplikt i de fall som angives i särskild lag.

När det gäller de nu aktuella fallen förundersökningarna i samband med mordet på Anna Lindh, red anm gäller 1 och/eller 2 då någon utlämnade bilden på den antagna gärningsmannen. Men eftersom myndigheten samma dag släppte bilden för publicering kan brottet endast anses vara brott under ett antal timmar. Men detta gäller alltså utlämnande av fysisk handling som är hemligstämplad. Då viker meddelarskyddet.

För att 3 skall gälla måste den som lämnat upplysningar vara belagd med tystnadsplikt t ex advokatens s k yppandeförbud eller polisledningens tystnadsplikt ålagd av domstol. Polismyndigheten kan teoretiskt men
lagenligt ålägga enskilda polismän tystnadsplikt och om de då bryter denna kan meddelarskyddet vika. Detta torde emellertid vara praktiskt omöjligt av två skäl: dels att bestämma vad som skall vara hemligt dels lägga
tystnadsplikt på samtliga polismän som kan ha någon uppgift som kan omfattas av tystnadspliken.

Man kan ju tänka sig att ändra i lagen så att alla som tagit befattning med någon uppgift i förundersökningen automatiskt har tystnadsplikt om dessa uppgifter, men det förefaller vara praktiskt svårt. Dock skulle i så fall
meddelarskyddet vika. Motsvarigheten finns emellertid då någon på en tidning eller motsvarande emottagit uppgift och lämnar uppgift om vem meddelaren är. Detta är ett brott.

Sammanfattningsvis förefaller utlämnandet av den hemligstämplade bilden vara ett brott åtminstone under ett par timmar. Däremot är det inte något brott att lämna uppgift om man inte är under tystnadsplikt och då får
inte heller myndighet efterforska vem som sagt vad. Om någon lämnat ut annan hemlig handling är inte känt, liksom det inte är känt att någon under tystnadsplikt lämnat upplysning.


Om författaren

Författare:
Jan Strid

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2003 15:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: