sourze.se

Öppet brev till mig själv

Det är lika mycket en ansträngning för De att göra det rätta som för dig.

Känn ingen skuld människa. För att du engagerade dig så högljutt emot ett krig, ett krig som ändå blev av, och som inte tycks ha blivit riktigt vad du befarade. Du kan inte avgöra vad som var rätt och fel, så du har tystnat. Känn ingen skuld för det.

Känn ingen skuld för att du vet om att världen rymmer orättvisor, stora gap och antagligen en framtid som är mörk. Och att mycket beror på din livsstil, din dagliga förmåga att acceptera och legitimera. På att världen inte förändrats drastiskt av att du kliver upp på morgonen.

Känn ingen skuld för att även när du skriker ut din ilska, när du motsätter dig systemet, när du tar avstånd, så gör du det på ungefär samma sätt som alla andra har gjort. Att vara ung och radikal är faktiskt ganska reaktionärt. Att "göra uppror" förväntas av dig. Men känn ingen skuld för det.

Känn heller ingen skuld för att du lever i ett kunskapssamhälle, men inte orkar hänga med. Att du har alla chanser i världen att verkligen veta vad du pratar om, men nöjer dig med mindre. Att du lyssnar på andra som bekräftar vad du tycker, men inte de som säger emot. Inte de som kanske rent av faktiskt har rätt.

Nej, känn ingen skuld för det. För det blir ju så när man också måste leva, när man också måste sitta. När man också måste äta, och för man vill hålla om.

Känn ingen skuld, men minns när du undrar varför De bara krigar. Varför De inte gör uppror. Varför De inte lyssnar på oss. Varför De inte tycker som vi. Varför De är egoister. Varför De upprätthåller maktstrukturerna. Varför De inte tar tag i sina problem. Varför De inte agerar rationellt. Inte lever som De lär.

Det är lika mycket en ansträngning för Dom att göra det rätta som för dig. Det är lika svårt för Dom att träda ur en sumpmark av konventioner och vardag som det är för dig.

Varför ska andra ta ett steg tillbaka från sina vanor, lyfta huvudet högre, se längre än ur sitt eget perspektiv? Varför ska De göra det och handla därefter? Varför, när "vi som har det så bra" inte gör det?

Känn ingen skuld, människa. Men förundras inte heller. Du är inte sämre än någon annan, men De är heller inte sämre än du.


Om författaren

Författare:
Nikolas Glover

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2003 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: