sourze.se

Delvis gravid…eller?

Kanske innehåller deras tankar en "bortanförlängtan" vi sedan länge tappat...

När jag idag rundar Åhléns i Stockholm, ni vet där Hamngatan möter Drottninggatan, då tror jag för ett ögonblick att jag ramlat in i en våldsamt ambulerande cirkusföreställning. Enradiga påståenden, mycket liknande gamla dagars tulpanförsäljare, "köp tulpaner - köp tulpaner, betala för fyra och få fem" fyller rymd och öron.

Clownerna och jonglörerna är våra kringresande politiker, visar det sig, som inkallats för att få oss att säga JA eller NEJ till frågor som förenklats till obegriplighet. "Halshugg dig så slipper du tvätta håret" skanderar Miljöpartiet följt av lösryckta hot blandade med löften om evig och varaktig lycka och välfärd, om vi väljer JA alternativt NEJ.

Dagens show är en "fast food"-parafras på det vi kallar demokrati, idag reducerad till enstaviga påståenden som glatt minglar med färgglada knappar och högröda ansikten. Vilken tröttsam och innehållslös reklam för tandkräm eller dambindor som helst kan lätt överglänsa detta arrangemang, i intellektuell skärpa och sakligt djup.

Själv röstade jag NEJ den gången det begav sig, mot osynlighet och ytterligare en byråkratisk vattenskalle, nu i Bryssel. Idag röstar jag JA, för att påverka det Europa vi redan valt att bli medlemmar i. Man kan ju inte gärna vara delvis gravid... eller?

Precis utanför varuhusets ingång står en pojke med sin gamla far och spelar fiol, några östeuropeiska människor, en sliten hatt med några enkronor ligger framför dem. Någon minut står jag och funderar om hur vi hanterar vår nötta solidaritet. Kanske innehåller deras tankar en "bortanförlängtan" vi sedan länge tappat, kanske är ett JA också ett JA att vilja och våga dela vårt öde med alla människor i Europa, med slutperspektiv hela mänskligheten. I så fall är jag helt gravid!


Om författaren

Författare:
Lasse Larsson

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2003 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: