sourze.se

EMU - ett ideologiskt ställningstagande

Finns det ett entydigt svar på frågan om EMU-samarbetet gagnar eller stjälper svenskarna?
Nej, menar jag, och läser du vidare förstår du varför.

Folkomröstningen om EMU är i grunden ett ideologiskt ställningstagande för väljarna. För visst kommer EMU-samarbetet att gynna - somliga. Andra läs låginkomsttagarna m.fl. kommer mycket riktigt att missgynnas.

Således återstår att se det hela från den ideologiska sidan. Man skulle kunna se denna folkomröstning som ett vanligt riksdagsval där partierna reducerats till två: vänster och höger.

Vill du ge arbetsgivarna möjlighet att stärka sin roll och sinka fackets i avtalsrörelsen: rösta JA!

Vill du att de rådande och visserligen redan försämrade villkoren på arbetsmarknaden skall bestå: rösta NEJ!

Euron kommer onekligen att göra arbetsgivarsidan starkare. Det kanske t.o.m kommer att medföra fler arbetstillfällen om det blir ett JA. Men vilka jobb? Vilka löner och vilka villkor?

Det talas ofta om att möjligheterna att jämföra priser m.m. kommer att underlättas om Sverige inför euron. Det ser man som en fördel. Men tag dig i akt, löntagare! Det blir också lättare att jämföra...

a Chefslöner: "Jamen vi har ju dåligt betalt jämfört med chefer i Europa! Vi måste ju ligga på Europanivå!!"

b Din egen lön: "Jamen du kan ju inte begära högre lön. Se bara vad din kollega tjänar i Grekland!" Att levnadsvillkoren skiljer sig radikalt mellan EMU-länderna är lika lätt att trolla bort som när Wanja Lundby-Wedin säger:
"Euron är kolossalt bra, fast jag är n e u t r a l!!!" Bara en i mängden av socialdemokraternas idiotförklaringar av sina egna väljare.

För övrigt är det väl ingen som längre inbillar sig att socialdemokraterna är ett arbetarparti? För moderaterna är dett ett gyllene tillfäle att införa sin politik - utan att ens sitta i regeringsställning!


Om författaren

Författare:
Per Ahlström

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2003 10:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: