sourze.se

Skräckscenario inför valet!

Ett nej i folkomröstningen om euron kan öka vänsterpartiets och miljöpartiets inflytande i svensk inrikespolitik.

Kravet på en ny folkomröstning om utträde ur EU kommer att framföras med kraft från regeringens samarbetspartner om nejsegern blir stor. Det varnar DN i ledaren den 26 augusti för. Samma dag sker ett unikt utspel på DN debatt där näringslivs och regeringsrepresentanter varnar för allvarliga följder av en nejseger. Och det är inte vilka skribenter som helst, Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg och utrikesminister Anna Lindh samordnar sina varningar för att företag kommer att lämna Sverige och att därmed vårt välfärdssystem kommer i ett allvarligt försämrat läge.
Men den inrikespolitiska situationen kan bli ännu värre. Vänsterpartiets och miljöpartiets inflytande i en fortsatt regeringssamverkan kan ökas väsentligt och många väljare får säkert rysningar i ryggraden när vänsterpartiet återkommer med sina krav inför valet förra året. Vem minns väl inte de yviga kraven på ökad socialism som antogs enhälligt av vänsterpartiet vid den beryktade sundsvallskonferensen.

Det sägs i den pågående debatten att vår statsminister Göran Persson egentligen inte vill att jasidan ska vinna. Flera gånger har han uttalat varningar för ett federalt Europa och hans intresse för ett utbyggt samarbete mellan länderna framstår inte särskilt stort. I TV-nyheterna den 27 augusti påpekade Göran Rosenberg dessa iakttagelser i statsministerns valtal.

Sorgespelet i folkomröstningen svarar dock det borgerliga blocket. Som vanligt har man inte lyckats att samordna de fyra partierna utan centern går sin egen väg i klart syfte att försöka återställa de stora valförlusterna man gjort. De upprepar Gunnar Hedlunds agerande i ATP-omröstningen på 50-talet och hoppas tydligen på samma tur. Lyckas de bidrar de till en ännu större nejseger och därmed öppnar man vägen för vänsterpartiet och miljöpartiets att uppnå större inflytande i regeringen.

Valdagen blir en rysare av stora mått. Man behöver bara påminna om Kalle Larsson och Ali Esbatis många uttalade krav på socialisering för att inse att det kan gå alldeles galet vid en nejseger den 14 september.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2003 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: