sourze.se

Ha "rätt" åsikt för att få stjärnor

När det gäller politisk diskussion på Sourze använder folk betygssystemet för att beröma eller straffa ut själva åsikterna i stället för artiklarna.

Igår postade jag en artikel med en åsikt som inte är särskilt populär. I skrivandes stund hade denna artikel betyg 2.2 på 4 röster. Den första rösten vet jag också att den var en 5:a.

Huvudräkning: 2.2 x 4 8.8... alltså totalt 9 stjärnor. Dra bort 5 av dessa och vi får kvar 4 stärnor på 3 röster. De betygen var alltså 1, 1 och 2.

Jag kollar på artikeln. Är den så! kasst skriven egentligen? Hmmm... resonemanget är ganska stabilt. Inga direkta personangrepp eller irrelevanta utläggningar. Grammatiken och stavningen får i alla fall godkänt. Finns det något i den som är så dåligt att det motiverar betyget "Riktigt dålig"?

Ja tydligen. Tre personer tycker att den skall ha dessa betyg. Vad är det då de tycker så illa om?

Det är troligast åsikten i sig som de inte klarar av. Eller så är det mig de inte gillar. Detta är inte precis första gången som jag upptäckt att folk skyndar till och trycker dit 1:or och 2:or snabbt som attan när dumme Lundahl bjäfsar som en terrier om sex och sexualpolitik.

Det hela brukar dock jämna ut sig efter ett tag. Jag kollade just sidan igen. Nu har den 3.2 på 6 röster. 3.2 x 6 19. På 2 röster har jag alltså gått upp 10 stjärnor. Tydligen har jag fått en del ryggdunk jag också. Några tycker tydligen att jag har "rätt" åsikt. Eller så kanske det är min söta flickvän som tryckt dit en av 5:orna bara för att det är jag. Visst är det gulligt.

Sourze är ett rätt trevligt debattforum i det att inträdesavgiften rensar bort det mesta av det som normalt får nät-burna forum att gå under rasism, personangrepp etc. Men Sourze är inte precis perfekt. Småaktighet finns här också, liksom svårigheter att skilja på sak och person. Människor röstar inte på artikeln i sig... utan på åsikten och personen. *

Jag tycker detta är roande. Faktiskt så tycker jag detta är rent ut sagt lustigt. Det visar att då har man lyckats nå fram med något. Det har slagit an en sträng som fått människor att reagera. Det är bra.

När insikten infinner sig att man inte kan få alla att tycka som en själv och att det faktiskt finns 6 miljarder olika sätt att se på denna värld, då kan man få lite perspektiv på det hela... och då är saker som dessa faktiskt riktigt lustiga.

---

* Som sidonot kan nämnas att detta visar att ett röstningssystem inte hade funkat som ersättare för den kritiserade Mest Lästa-tävlingen.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 19 aug 2003 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: