sourze.se

Ska man rösta efter 65 år?

En pensionär jag besökte för ett tag sedan uttalade sig så.

Förvisso lite skämtsamt, men hans kommentar har sedan dess suttit kvar i mitt minne. Jag tycker att det ligger en hel del sanning i det han sa.

Varför? Därför att det är alltmer mer uppenbart att människor över 65 år och i pensionsålder är allt tröttare på politik och skiter i den. Den politiska fråga som intresserar människor över 65 år är alltmer deras egen fråga: PENSIONEN.

Bland yngre och medelålders människor är det svårt, hur mycket vi än försöker, att sätta oss in i pensionärernas vardag. Om unga och arbetande människor har svårt att föreställa sig hur det är att vara gammal, hur ska då beslutfattarna/politikerna kunna göra det?

Det är då jag tror på att pensionärer kan ligga på soffan under valdagen om de själva vill det förstås och istället påverka sin vardag genom pensionärernas intresseförbund och liknande organisationer. Min övertygelser är att dessa organisationer kan utgöra en mycket stark lobby på den parlamentariska processen, om tillräckligt många medlemmar vill göra det.

Det skulle utmana den svenska och västerländska demokrati-modellen mot en ny republikansk dialog-demokratisk modell, vilken har förmåga att bortse från partipolitiskt käbbel.

I det parti jag fortfarande tillhör och är medlem i är medelåldern 62 år bland dess lokala representanter i Eksjö. Detta ger föga intresse för en ung människa att engagera sig partipolitiskt i sin kommun. Då och då visualiserar jag om lägre genomsnittsålder, låt säga 35 år på mina lokala partikamrater. Det skulle förhoppningsvis vara yngre och ambitiösare politiker med högt i taket i stadshuset. Det borde öka medborgarens intresse till att rösta och engagera sig i lokalpolitiken.

Utgångspunkten vid ställningstagandena bör vara ideologiska meningsskiljaktigheter. Detta för att skapa en dynamik i debatterna. Det är en rättighet för väljaren.

Samtidigt som landets gamlingar bedriver en stor icke-partipolitisk lobbyverksamhet mot de sju riksdagspartierna. Detta betyder en mer och tydligare politisk debatt och ett nytt stort genombrott för demokratin.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2003 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: