sourze.se

5 skäl att söka jobb som fyrmästare

Eller punktlistan som brast

1 Vi sitter runt fikabordet på jobbet: sex kvinnor och två män. Två av kvinnorna börjar prata om vilket stjärntecken "de har". Ämnet sprider sig som en löpeld runt bordet. Jag deltar inte i nämnvärt i samtalet utan läser en bok. Till slut är det en av kvinnorna som helt enkelt inte kan hålla sig. Hon frågar mig vad jag "har för tecken?".

2 KNOPP KORVUM har behagat att skicka mig en liten återbäringskupong för vilken jag kan handla för hela femtio kronor på vilken KNOPP KORVUM-butik som helst. Jag går in i en KNOPP KORVUM-butik på väg hem från jobbet. Jag tar två mellanmjölk, två lättfil och två bananer. Och ställer mig i kön. I kassan får jag veta att det blir "tretton kronor över" och att jag tyvärr inte kan få tillbaka dem. Jag hämtar fem bananer till och prövar att lägga två av dem på kassörskans våg för att se hur mycket det blir. "Tyvärr går det inte att göra om" heter det då. Jag står med tre bananer i handen och betraktar kassörskan en stund utan att säga något. Då ändrar hon sig. Nu kan jag ta min fil, min mjölk, och mina numera sju bananer och gå, så är vi kvitt. Efter mig kommer en man som är så berusad att han knappast kan stå upp. Han vill köpa en 3,5-öl. Det får han.

3 Jag kommer hem och surfar in på förstasidan på Sourze. Under "Fortfarande heta" har två av artiklarna ordet "hora" i rubriken. En har ordet "feminister" och en har ordet "Sourze". Den enda återstående artikeln under rubriken handlar om döden.

4 För några dagar sedan gick jag med en gammal kompis och fikade på det fik som ligger på det torg som ligger närmast min bostad. Han köper kaffe och en macka. Mackan är ofattbart dyr, han blir berättigat arg, och jag inser att han och jag inte kommer att fika där någon mer gång.

5 Lägenheten är olidligt varm. Jag öppnar fönstret och tror ett ögonblick att havet brusar. Men det är en fläkt som brummar så starkt från ett hustak mittemot att man kan bli galen. Då går klockspelet i kyrkan kvarteret bredvid igång. Det är ostämt och ojämnt och låter så illa att dess toner rimligen bara kan tjäna till att locka fram djävulen.

Då kommer jag ihåg att den sista fyrstationen i landet la ner förra månaden.

Jag petar lite på valken på magen och suckar. Sedan lägger jag för en rejäl portion glass, stänger fönstret och jagar bort astrologin, butiken, förstasidan, fiket och fläktljudet med en gammal grammofonskiva med gammal musik som jag spelar på min gamla grammofon och lyssnar på i mina öronheltäckande lurar. Musiken heter "Reflexer på vatten" och jag ser fontäner för min inre syn, och glassen i min gom kyler fontänernas vatten. Och jag ser en saga med en parad av vattenfigurer framför mig. Och en av dem är en liten fyrvaktare.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 10 aug 2003 11:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: