sourze.se

Ingen har vunnit, idioterna leder

Kvinnoförtrycket ser väldigt olika ut beroende på var man befinner sig i världen men det är lika viktigt att kämpa emot överallt.

Idag fick jag mejl från en gammal Sourzare som undrade hur läget var och vad jag sysslade med nuförtiden. Jag svarade att jag verkligen saknade både honom och Sourze men att jag inte skrev längre eftersom jag tröttnat på rundgången i debatten, tröttnat på att samma saker diskuterades om och om igen utan märkbart resultat, tröttnat på att mötas av urvattnade argument och idiotiska kommentarer. Det var till slut ett steg fram och två tillbaka och jag gav helt enkelt upp att försöka påverka människor med mina texter.

Linda Skugge skrev en gång att hon väldigt ofta får frågor om varför hon tjatar om samma saker hela tiden och hon menar att det är det enda som gäller, att tjata, tjata, tjata om det man tror på och det man tycker är viktigt. Allt det här kommer jag att tänka på när jag läser Michael Ståhlbergs sarkastiskt roliga artikel ”Feministerna har vunnit” här på Sourze. Han anser bland annat att feminismen har överlevt sig själv och den som vill engagera sig i något först ska ringa honom för att få veta vad som är viktigast och mest angeläget att kämpa för. Barnmisshandel eller trafficking? Plågsamma djurförsök eller kvinnlig omskärelse? Politiska fångar eller svältande barn? Om vi ska börja tänka så är det ju ganska enkelt, det är bara frågan om vad som egentligen är viktigast och vem som ska avgöra det.

När det gäller feminism och kvinnofrågor så är det ju så att bara för att kvinnor i Sverige har det oändligt mycket bättre än de flesta kvinnor runt om i världen betyder det inte att det inte finns saker som kan bli bättre. Det här kanske kommer som en nyhet för Michael och en del andra, men feminism innebär inte att kvinnor ska behandlas på ett bättre eller annorlunda sätt än män. Vad vi är ute efter är att vi inte ska behandlas sämre och per automatik ska underordnas männen och förtryckas på olika sätt utan någon som helst anledning annan än att vi är just kvinnor.

Att feminismen helt har tagit över den mediala debatten håller jag inte heller med om. Utan att ha några belägg för det är jag säker på att det skrivs och diskuteras lika mycket om till exempel barn, män, bögar och färgade och deras situation, några av de grupper som Michael verkar orolig för, som det gör om kvinnors rättigheter. Och om inte så skulle vara fallet så är det bara att börja engagera sig. Säkert finns det en hel drös barn, män, bögar och färgade som skulle bli jätteglada om Michael talade i deras sak. Men glöm inte att det är med genuint engagemang som med allt annat, det blir bra och äkta först när man verkligen brinner för det. Det hjälper inte att bara försöka vara politiskt korrekt. Det är därför vi kämpar för olika saker och det är därför som jag nu tänker fortsätta skriva om saker som jag tycker är viktiga.

För jag börjar inse att det bara handlar om uthållighet. Att alltid kämpa för det man tror på och att aldrig ge upp eller ge vika för osakliga argument, stelopererade intellekt och personlig påhopp. I sämsta fall kommer det något gott ur en riktig diskussion även om man enas om att man tycker olika, i bästa fall kan man få någon att se ljuset och verkligen fatta att till exempel det här med feminism är otroligt viktig.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2003 21:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: