sourze.se

Därför nej till euron!

Argumenten för och emot euro i Sverige klarnar. Nej-sidans argumentation kan sammanfattas i tio punkter.

1. Euron kommer att vara för evigt och vi kan inte säga ja till något som inte kan ångras. Alla valutasamarbeten har dessutom upplösts, så kommer det att bli med euron också.

2. Ekonomiska argument om handel, investeringar och tillväxt är inte så viktiga, vi borde fokusera annat. Och glöm inte att ekonomin utvecklas dåligt i euroländerna.

3. Sverige ska inte vara fullvärdig medlem i EU, vi får för lite inflytande eftersom de stora bestämmer så mycket. Istället ska vi samarbeta med hela världen.

4. Euron är ett nyliberalt projekt och det är jag emot. Dessutom är det hela alldeles för socialistiskt.

5. ECB har ett inflationsmål som är alldeles för lågt satt. Större delen av tiden som euron har funnits har ECB inte ens nått ned dit utan har legat några tiondelar över – ett misslyckande.

6. EU är inte tillräckligt demokratiskt, folket har för lite inflytande. Därför ska EU vara mer av ett mellanstatligt samarbete.

7. Näringslivet är splittrat i eurofrågan så man vet inte vad som är bra för företagen. Hela näringslivets etablissemang står enat och satsar för mycket på att få ett ja.

8. Olika länder i Europa behöver olika valutor och ränta eftersom det finns ekonomiska skillnader mellan länder. Kronan är däremot utmärkt för Sverige trots att skillnaderna mellan landsändar inom Sverige ofta är ännu större.

9. Vi kan inte säga något om framtiden, ingen vet vilka effekter euron kommer att ge på längre sikt. Men vi kan lära av historien, forskningen och utvecklingen hittills att de flesta effekter blir dåliga.

10. Ekonomisk tillväxt är dåligt för miljön och eftersom euron bidrar till högre tillväxt bör vi säga nej. Och kom ihåg att tillväxten är högre i länderna utanför.

Så lyder skälen för att rösta nej. Valet blir allt tydligare.


Om författaren

Författare:
Johnny Munkhammar

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2003 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: