sourze.se

Oklok policy försämrar Sourzetexter

Skribenter stressas till att publicera alltför grova skisser på grund av olämplig betalningsstruktur. Inte bra! Måste åtgärdas!

--------------------------Resonemanget------------------------

För närvarande erbjuder Sourze tre möjligheter för den som vill skriva:
1 Publicera en artikel för 100 kronor.
2 Publicera tre artiklar inom ett år för 199 kronor.
3 Publicera obegränsat antal artiklar inom en månad för 299 kronor.

Man kan också vinna ett lotteri och får då som vinst variant 3. Möjligheten att publicera obegränsat antal artiklar inom en månad.

Jag inser att sourzeredaktionen tog sig en rejäl funderare innan de bestämde sig för hur betalning ska gå till. Säkert finns det goda resonemang bakom hur man utformat de tre betalningsmöjligheterna. Men ändå var det något som gick snett:

Det känns konstigt när skribenters betalningssätt kan identifieras genom att man tittar på hur de gör när de skickar in inlägg. I alla fall tycker jag mig kunna göra det. Ta till exempel Marlene Karnerfors som nyligen skrev flera mycket starkt engagerande artiklar som gav upphov till en väldig diskussion. Jag kunde inte förstå var för hon inte skrev något mer, när diskussionens vågor stod så höga, och hon så uppenbart hade mer på hjärtat.

Då tittade jag efter. Hur många inlägg hade hon skrivit? Tre. Hon hade bara råd med tre artiklar och sedan fick det vara bra? Hon hade alltså använt sig av variant 2 när det gällde betalningen?

Funderade vidare på något som jag i tanken berört ett antal gånger och även skrivit om: Det finns många talangfulla skribenter på Sourze som publicerar för mycket, för ofta. Skisser som uppenbart borde legat i lådan ett tag för omarbetning. Varför gör de så? Då kom jag att tänka på det tredje sättet att betala. "Publicera obegränsat antal artiklar inom en månad för 299 kronor." Plötsligt tyckte jag mig förstå alltsammans.

Tre hundra kronor är rätt mycket pengar. Klart man vill få ut så mycket som möjligt om man betalat! Och så skriver man på så mycket man hinner, rättar stavningen, delar in i stycken och skickar in! Fort, fort innan månaden är slut. Innan möjligheten att publicera är över, innan möjligheten till kommentarer från läsare försvinner, innan möjligheten till diskussion om ämnet för den egna texten försvinner! Bråttom, bråttom, bråttom!-----------------------------Skrivlusten?--------------------------

Vart tog skrivlusten då vägen? Vart tog tiden för det många gånger nödvändiga slitet med att "döda älsklingar" i texten vägen? Vart tog tiden vägen för att inse att det här måste vänta, måste mogna, att det är dags att börja jobba på en ny text och se vart den kan vilja ta vägen?-----------------------------Slutsatsen!---------------------------

Betalningsformerna på Sourze måste ändras! Det är helt förkastligt att ha en betalningsform eller fri vinstskrivform som är satt i ett tidsperspektiv! Det gynnar inte ett gott skrivande utan motverkar! Alla betalningsformer ska givetvis vara satta i antal texter. Exempelvis en avgift för tre texter, en avgift för tio texter, en för femtio och så vidare. Givetvis med allt större rabatt ju fler texter man "bokar" sig för.

Inget system är perfekt och även ett sådant system skulle ha sina brister. Kanske måste man också sätta någon sorts tidsram, att ett avtal gäller högst ett år eller två. Annars blir det för svåradministrerat? Jag vet inte. Men en sak tycker jag mig ändå veta: Många, många talanger forceras i dagsläget att bruka sina förståndsgåvor på fel sätt, att forcera sitt publicerande på grund av betalningsformen. Vad är det för vits med det? Ingen alls så vitt jag kan se.

Arbetet danar människan. Ja visst. Men inte det stressade arbetet. Det har vi förstått av sjukskrivningsstatistiken. Skrivarbete ska heller inte stressas. Det ska snarare göras regelbundet och flitigt om man vill bli en bättre skribent. Och det vill vi väl alla som skriver här?

Sourzeredaktionen! Medverka till att vi här kan göra som proffsen: skriva mycket och publicera lite eller åtminstone lagom! Uppmuntra till sund självkritik med en vettig konsekvent policy gällande betalningssätt!


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2003 12:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: