sourze.se

Sex generationers kvinnor

Möttes i en vecka med ett enda syfte.

Nämligen att skriva.

Vi var på skrivarkurs på Bohus-Malmön. Elva kvinnor fördelade över sex generationer, 1930, -40, -50, -60, -70 och -80 talen. Det fanns två gemensamma nämnare hos oss. Det ena var viljan att utveckla sitt skrivande och det andra var svensk sommar. Resultatet blev en helt härlig vecka i den bohusländska skärgården.

Den kvinnliga dominansen på kursen var ingen slump. Det var Kvinnofolkhögskolan i Göteborg som anordnade denna skrivarkurs och de vänder sig till enbart kvinnor. Däremot var åldersfördelningen en slump. Antagningen till kursen följde principen först till kvarn får först mala. Därav resultatet. Denna åldersfördelning gav en stor spännvidd på texterna som vi skrev. Både innehållsmässigt och tolkningsmässigt.

Alla hade vi skrivit en text och skickat in före kursstarten. Var och en hade fått var sitt exemplar av dessa texter hemskickade för läsning. De första dagarna ägnades åt att läsa och analysera de här texterna.

Skrivande består inte enbart utav att skriva ner sina egna tankar och idéer på papper, utan också att läsa och analysera texter. Det är just i läsandet utav texter som svårigheten med att skriva kommer upp i dagen. Svårigheten består i att det står så mycket mer i en text än just de tryckta orden.

Författaren skriver utifrån sina egna erfarenheter och kunskaper. Dessa behöver inte alls överensstämma med läsarens referensramar. Det författaren vill berätta och det läsaren ser i texten sammanfaller bara på en begränsad del av texten. Läsaren lägger in egna värderingar i texten som författaren inte har någon del utav. Samtidigt som det finns dolda delar i texten som bara författaren har tillgång till. Texten får därför ett eget liv.

Texten vandrar iväg från författaren och detta är viktigt att komma ihåg. Hur väl en författare än försöker att beskriva en händelse, så lägger läsaren in en dimension i texten som författaren inte har gjort.

Denna bohusländska skrivarvecka visade väldigt väl på detta fenomen.

Det var inte bara detta som vi gjorde under denna vecka, utan vi fick testa olika skrivövningar. Varje dag börjades med lite skrivgympa. Korta och roliga övningar för att väcka upp de små grå insperationscellerna i hjärnan. Och nog vaknade de, dessa grå. De väcktes upp och ville mer. De har svårt för att somna nu.

Ett bra betyg för skrivarkursens lärare Malin Backström.

Denna vecka var nog den här sommarens varmaste. Kanske inte så roligt. Värmen gjorde att de små grå trevade runt slött. De var inte riktigt på toppform, tyvärr. De ville ha svalka och det gamla huset från 1800-talets senare hälft gav inte så mycket av den varan. Värmen lyckades tränga in överallt. Men husets skrymslen och vrår gav ett litet skydd mot solens strålar när det var som hetast på dagen. Huset i sig hade historiska anor och nog fanns det en del energi kvar till att fundera över husets historiska händelser. Kulturbrottet har varit skola, bygdegård, bibliotek, sjuksköterskemottagning, med mera. Numera är det ägt av konstnären Birgitta Alm och drivs som kursgård. En del av Birgittas alster finns att beskåda på väggarna. Dessa tavlor fick bli insperation till en övning i haikudiktning.

Även om huvudsyftet med veckan var att skriva så blev det tid över för sol, bad och promenader runt ön. Bohus-Malmön har ett säreget landskap med sina övergivna stenbrott mitt i den karga växtligheten. Dessa stenbrott verkar bara att ha övergivits en dag för länge sedan. Precis som om de som arbetade där bara gick hem efter en vanlig arbetsdag och ska komma tillbaka någon gång i framtiden. Under tiden ligger bergen där med sina öppna sår, väntades i tystnad. Detta gav en kuslig charm åt ön.

Skrivarveckan gav också utrymme för lite kulinariska upplevelser. Maten fick vi gemensamt laga och vi höll oss till en vegetarisk meny. Mycket passande mat i den värme som var och det myckna stillasittande som skrivandet kräver.

Sammanfattningsvis var denna skrivarkurs mycket bra. Den har gett mig lust att forsätta att skriva. Men också insikt i skrivandets svårigheter utan att stoppa lusten för att skriva.

Alltså, en skrivarkurs jag kan rekommendera till andra kvinnor.


Om författaren

Författare:
Marie Hellström

Om artikeln

Publicerad: 29 jul 2003 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: