sourze.se

Telly-snatchers

Fame Factory, Popstars, Expedition: Robinson, Hannah, Fångarna på fortet, Gladiatorerna, Fear Factor, Förnimmelse av fiasko...förlåt, mord, Spårlöst försvunnen, Temptation Island...

...har jag glömt något? Ja, säkert. Men det spelar ingen roll. Ni förstår vad jag menar!

Listan ovan är en rad TV-program av vilka de allra flesta kan klassificeras som riktigt dåliga. De vädjar till våra lägsta instinkter, men det är inte det jag är ute efter här. Nej, den gemensamma nämnaren är annars att lejonparten av dem inte härstammar från kreativa, fantasifulla svenska TV-producenter. De är i bästa fall uppköpta, i sämsta fall rena stölder av andra länders produktioner.

Detta är resultatet av vårt förakt för det inhemska och vår överdrivna och föga smickrande beundran för allt som sägs, görs eller kommer från USA, Storbritannien, Australien, etc. Svensk TV-produktion är i kris! Har det producerats något genuint svenkt i TV sedan "Hylands hörna"? Det måste vara de mest lättförtjänta pengarna i världen att sitta som TV-producent i Sverige just nu. Allt du behöver göra med din fina titel är att sitta och slötitta på amerikansk TV och kasta ner några stödanteckningar beträffande vilka programidéer som du skulle vilja stjäla. Och det bästa av allt är att det säljer. För konumenterna vet att idén påminner om det man gör "over there", och att det därför bara m å s t e vara bra! I exemplet "Hannah" har man t.o.m. lagt ner oerhörda ansträngningar på att hitta en programledare som är så lik det amerikanska originalet Ricki Lake som möjligt!

Sonya Mrad och Mikael Ståhlberg har skrivit förtjänstfulla texter om "Dr.Phil". Ni tvivlar väl inte längre på vilken amerikansk programidé som kommer att falla offer för ovan nämnda tjuvaktighet nästa gång?


Om författaren

Författare:
Per Ahlström

Om artikeln

Publicerad: 26 jul 2003 11:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: