sourze.se

Sionism

Vad en gammal ideologi gjort för vår värld idag.

Sionism är en form av judisk nationalism som syftar till bildandet av den judiska staten, som idag är Israel.

Nationalism är en idé om att varje folk bör ha ett eget land, något som skapade problem för judarna under den tid då denna idé fick genomslag i Europa. Judarna bodde nämligen utspridda över hela världen, men sågs ändå som ett eget folk, då judar hade i allmänhet väldigt dåligt rykte. Utifrån detta formades den judiska nationalismen, som alltså syftar till att bygga ett land av judar för judar, och endast judar.

Andra ideologier som sionismen är jämförbar med, eller kan knytas till på ett eller annat sätt är nazismen, sovjetkommunismen och fascismen. I både Sovjet och Nazityskland förföljdes judar. Dock är det endast nazismen som teoretiskt erkänner judarna som fiender. Däremot är nazismen och stalinismen båda nationalistiska, precis som sionismen, och fascismen. Därtill kan läggas att enligt sionismen är judarna Guds folk, de utvalda.

Sionismen har, som alla säkert vet, varit med och skapat ett av människovärldens största skrubbsår, Israel/Palestina-konflikten. Jag tänkte här belysa de problem som sionismen skapar i världen. Detta är långt mycket enklare än att gå igenom palestiniernas del av konflikten eftersom sionismen är en erkänd ideologi, och inte något som någon hittat på för att svartmåla, med en betydande anhängarskara i Israel annars skulle ju inte staten funnits.

Att vara nationalist i en värld som dagens är för mig obegripligt. På en planet med mer än 6 miljarder innevånare är det omöjligt att varje "folk" skulle ha ett eget land, för det första, och för det andra så kan man inte räkna med att alla skulle dela rättvist på den befintliga jordytan, eftersom vissa landområden blir mer attraktiva på grund av resurser, den politik som förs av områdets ledare, och så vidare.

Att vidare som staten Israel garantera boplats åt alla världens judar är orimligt, eftersom att hela jordens befolkning i teorin skulle kunna konvertera till judendomen, och således vara garanterade en boplats i Israel. Detta skulle innebära en befolkningstäthet på cirka 300 000 innevånare per kvadratkilometer. Det är rätt mycket. Denna lag kräver således en expansionspolitik, och där finner vi kärnan av problemet i Mellanösternkonflikten. Hela staten Israel är nämligen precis samma sak som det tyska kravet på Lebensraum för 70 år sedan. I Tyskland hade alla arier en fristad. Däremot finns en skillnad, att konvertera till arier är långt mer kostsamt än att konvertera till jude, vilket gör att Israel befinner sig automatiskt under ett större tryck vad gäller livsrumsfrågan.

Det ironiska i hela konflikten är att staten Israel är grundad för att skydda judar från antisemitism, som faktiskt växt i världen på senare år, just på grund av staten Israel. Överallt i världen upprörs människor över hur Israel beter sig på de ockuperade områdena, varefter man attackerar judar och synagogor, och därefter beskylls för antisemitism. De nya antisemiterna hatar inte judar för att de är judar, utan för hur de behandlar de araber som var så dumma att de flydde/flyttade, och som sedan blev bestulna på sina hem genom lagstiftning.

Att Israel en gång var lösningen för de förföljda judarna i Europa tvivlar nog ingen på. Hur skall en lokal minoritet av judar försvara sig mot en by av galna antisemiter utan att bli grismat?

Men att den i längden skulle bidra till segregationen och splittringen i en alltmer gränslös värld torde ha varit uppenbart redan då. Att bilda en stat för en viss grupp människor på ett område där det redan bor en majoritet människor som inte tillhör denna grupp, är fullständigt vettlöst.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2003 15:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: