sourze.se

Vad gör Arbetsförmedlingen?

Han har fjorton dagar kvar, till att stämpla. Besked efter besked med avslag har dinglat nedför brevinkastet.

Vad är det andra har som inte jag har? Tänker den arbetssökande. Om fjorton dagar går han i arbetsgarantins åtgärder. Med följande uppmaning i minnet från sin handledare på Arbetsförmedlingen AF, att AF nu har begränsade resurser att hjälpa dom arbetssökande, väljer han att inta realistiska förväntningar. Men visst behöver han hjälp med ett truckkort. Det skulle underlätta avsevärt att få de jobb han söker och hittills sökt.

Handledaren berättar om en arbetssökande som har lastbilskort, men inte för släp, och var i arbetsgarantins åtgärder. I förhoppning om att AF kan hjälpa honom att pröjsa kortet för släp får han förtur på ett chaufförsjobb. Han väntade och väntade på besked från AF att få ta kortet. Åkeriet han sökt jobb på väntade och väntade på besked från den arbetssökande. När AF sedan hörde av sig kom det trista beskedet. På grund av brist på ekonomiska resurser kan de inte hjälpa honom att ta kort för släp. Därmed sprack hans möjligheter till ett jobb.
Är det rätt att AF inte skall kunna hjälpa arbetssökande att komplettera den behörighet som saknas till att få ett jobb?

I över ett år har han varit utan arbete. Detta på grund av att företaget han tidigare arbetat på undviker att ge de unga tillsvidareanställningar. Hur många jobb han sökt sedan helvetet bröt ut vet han inte och vill heller inte veta. Det gör detsamma, tjänar ingenting till att leva i det förflutna. Men visst vore det tacksammare om nuet gjorde hans liv värdigare att leva.

Det senaste året har inneburit ett liv i lögn för honom. Eftersom han själv upplever det som en skam att inget arbete ha vill han heller inte delge för andra vilken skam han lever i. Trots att han inser att det inte är hans fel. Situationen han hamnat i.

Då han arbetade och kunde försörja sig själv levde han i tron att alla kan få ett arbete bara man vill. Nu har han mött en annan verklighet och tvingats ompröva sin tidigare teori. Han är fortfarande fast besluten om att få ett arbete och vet att förr eller senare kommer han att få det. Men när?
När han väl får ett arbete igen har han uppfyllt sitt motto och mål: Man får ett arbete, bara man vill. Men viljan bör ha en obegränsad tidsram.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2003 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: