sourze.se

Beckham - vilken hjälte!

Plötsligt slår det mig att Beckham är det rätta svaret.

Vi är på väg till stormarknaden med hela familjen

Vår treåriga son har just hittat storasysters hårband á la diadem och fått nådigt tillstånd att låna det. Iklädd röda shorts, röda gympadojor, blårandig t-shirt samt sitt egenhändigt tillverkade pärlhalsband och ett gulorange hårband runt sina blonda lockar vill ha långt hår är han söt som en smällkaramell. Och det säger jag till honom också.

Ändå slår mig tanken hur det kommer att bli nu när han byter från småbarnsavdelning på dagis med 1-3-åringar och ska gå med 3-6 åringarna. Kommer de att komma fram till honom och säga "Det är bara tjejer som har hårband" och få honom att känna sig dum istället för söt? Precis som de sa till min nyklippta dotter "Du har ju en killfrisyr - det är bara killar som har kort hår" nu har hon långt igen.

Men plötsligt inser jag att jag kan ge sonen ett bra svar. Det är inte alls bara tjejer som har hårband, världens bästa fotbollskille har hårband ibland. Välsignad vare Beckham som är ett föredöme på så många sätt. Plikttrogen fotbollsstjärna, god lagspelare, ansvarstagande pappa och faktiskt även med sitt utseende-exprimenterande som går utöver traditionella könsgränser. Särskilt i England, det som sker i offentlighet i alla fall.

Väl på stormarknaden köper jag lite kläder till barnen hittar en fin grå-röd tröja med en blomma på till sonen och en rosablommig kjol till tjejen. Kalsonger till en liten kille är det omöjligt att hitta i annan färg än mörkblått och svart och med annat motiv än bilar.
-"Mamma ja vill också ha en sol", säger sonen och rycker mig i byxbenet.
Jag köpslår med mitt samvete. Jag har ingen lust att köpa en kjol, vi kommer nog i ärlighetens namn ändå inte att uppmuntra honom att använda den och då blir den liggande i skåpet till ingen nytta. Men kanske borde man ändå... Jag avhåller mig från att säga "killar har inte kjol" utan säger istället - "Du får ta Julias gamla kjol när vi kommer hem, den som blivit för liten för henne"
"Men mamma, ja vill ha en söpesol"
Jag drar en förståndig förklaring till varför man inte ska slösa. Eftersom han är van att ärva kläder accepterar han den och fortsätter förhandlingen med:
"Men mamma, ja vill ifallefall pjova en söpesol"
Det får han och han fjädrar sig i sin blommiga kjol och får lite komplimanger av pappa.

Tackochlov för Beckham, tänker jag. Världens bästa fotbollsspelare har minsann haft kjol han också och lyckas vara sexsymbol ändå.

Väl hemma trodde jag nog att sonen skulle ha glömt kjolen, men han påminner mig efter en halvtimme. Vi plockar fram en rosa byxkjol och han speglar sig länge och ser mycket nöjd ut.

Sedan går vi ut och tränar fotboll...


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2003 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: