sourze.se

Den extrema socialismen

Den så kallade blockpolitiken har idag övergivits i den svenska debatten.

Vad är egentligen vänster - och högerpolitik, idag?
I den franska nationalförsamlingen satt dom konservativa – till höger. Frihetslärarna – liberalerna - i mitten, och socialisterna till vänster.

Eftersom socialister - och liberalerna då, var dom nyfikna och förändringsbenägna ideologerna som ville störta det gamla systemet i gruset, fick dom definition "vänster" på grund av deras placering.

Dom konservativa, som motsade sig förändring - åtminstone i den takt socialister och liberaler föreslog – satt till höger. Därifrån har höger och vänsterretoriken uppkommit. Vänstern var på den tiden för internationalisering och ökad solidaritet med omvärlden.

Var står vänstersocialismen idag?

I alltför många frågor, som berör internationalisering, intar den svenska vänstern en defensiv attityd och en mjuk form av nationalism. Inte sionism, men vänstersocialisterna låtsas försvara sig med att skydda värden för demokratisk självständighet. Det är bara det, att dessa värden existerar sällan i realiteten och om dom gör det, hur pass hotade är dom då i ett globalt sammanhang?

Dom som idag är mest pådrivande för globalisering är den konservativ-liberala högern.

Inom vänstern finns det en grupp "vänsterliberaler" som utifrån liberalismens lära förespråkar frihandel, en ekonomi baserad på marknaden utifrån enskilda individer, samt fri rörlighet för människor och kapital.

Dom nya socialisterna ser oftast sociala nackdelar i liberalernas internationalism. På grund av att den i första hand gynnar "liberala hjältar" som, ur socialistisk syn, har vett att utnyttja sin frihet på ett mer tillfredställande sätt.

Medan dom gamla revisionistiska socialisterna – socialdemokrater – var avsevärt mer frihetsbenägna, genom mål och visioner från överhetens förtryck, använder dagens vänstersocialister välfärdsstaten som ett viktigt instrument i deras utopi. Systemen anses viktigare för människor, än människornas rätt att själva få bestämma över sina liv.

Ur historiskt perspektiv framställs alltid kommunismen som en god socialistisk del, trots att ideologin har mördat fler människor än nazismen. Den sistnämnda ideologin framställs alltför ofta – i synnerhet från vänster – som en rörelse från höger. Vilket uppfattas som en del av konservatismen, som den också var. Nazismen bygger på en övertygelse om att ett visst folk och deras land är mer överlägsna än ett annat. Vilket är sionism.

Men vilken grundläggande ideologi utgår nazismen ifrån, då?
Hitlers parti hette Tyska Nationalsocialistiska Arbetarpartiet. Nationalism i form av sionism, men också en referens till ett socialistiskt samhälle.

Enda skillnaden jag kan se mellan nazism och kommunism är att, den sistnämnda inte haft – i lika stor utsträckning – en sionistisk övertygelse.

Båda resulterade i diktaturer, förföljde och mördade oliktänkande människor. Båda två är antisemitiska, inte bara Hitler hade judarna som sin främsta fiender, utan även Lenin och Stalin.

I "Schindlers list" beordrar nazisterna en jude, att ge synpunkter på en ritning av ett hus. Han gör det och blir direkt efteråt avrättad. Detta symboliserar, för mig, rädsla för intelligenta människor, vilket judarna är och alltid har varit.

Här kan man se den socialistiska meningsskiljaktigheten, mot företagsammare och starka individer som judarna, kontra dom svaga. En likhet som visar sig alltför ofta i ord och handling, bland extrema socialistiska sympatisörer. Dom använder fysiskt och psykiskt våld för besegra sina motståndare, som oftast får dom att känna underlägsenhet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2003 13:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: