sourze.se

Fastighetsskatt begränsar friheten

Riksskatteverket tyder höjningar av taxeringsvärden – till 6,61 procent i år jämfört med förra året.

Kalmar, Gotland och Sörmland län får störst höjningar, på grund av att dom beräknas ha attraktivast bostadsområden. Det betyder inte att alla villaägarna, är höginkomsttagare, bara för att dom bor där. Anledningen till att ett område värderas högt i skattetabellen är, oftast, att någon nyinflyttad har köpt ett dyrt hus där. Vilket i sig skjuter upp dom andra villaägarnas taxeringsvärden och slår hårdast mot låg- och medelinkomsttagarna, som har bott där länge.

Före detta moderatledaren Ulf Adelsohn är en av dom sommarstugeägare – i skärgården – som nu har fått nog av den orättfärdiga skatten. Inte bara som politiker, utan också som privatperson, kritiserar han nu skattesystemet. Han kommer att tvingas betala 1000 kronor per dag, som han vistas ute i sin skärgårdsstuga, i skatt. Enligt hans egen beräkning.

Skatter är ett medel, som begränsar medborgarnas ekonomiska frihet. I Sverige är dessa människor uteslutande låg- och medelinkomsttagare. En del av dom kan inte själva se att deras ekonomiska frihet inskränks. Det på grund av ett politiskt etablissemang som länge lyckats hjärntvätta dom, med att höga skatter alltid är bra för ”små och svaga” individer.

Andra mer viljestarka individer som efterfrågar större frihet över sin ekonomi, genomskådar socialdemokraternas överhetspolitik och kritiserar ur liberalt perspektiv. Detta retar vänsterpolitiker som vill toppstyra människors liv och därför försvarar dom sig med att vinnarna bara är ”dom rika” och inte du och jag låginkomsttagare som vill ta större ansvar över våra liv.

Denna insinuation är den mest förnedrande jag som medborgare fått uppleva. Sedan är det ett genomgripande systemfel, när en privat egendom taxeras högre än vad ägaren har råd att betala i skatt, till staten. En villa, fastighet eller ett hus är inte bara ett ytligt objekt. Utan i första hand ett hem för en eller flera individer och deras utgångspunkt. Hemmet i sin tur avspeglar individen eller familjens personliga karaktär i form av samlingar, bibliotek och hobbyverkstad. Dessa bör respekteras utanför beräkningen av fastighetens procentuella skattevärde.

Göran Persson upprepade, gång på gång i början av sin statsministerkarriär och ansvarig för nedskärningspolitiken ”vi ska satsa på skola, vård och omsorg - men inte med lånade pengar”.

Det vore bra om politiker – från vänster till höger – resonerade utifrån följande princip vid framtida fastighetsbeskattning ”vi måste ta ut skatt från medborgarna för att finansiera allmänna nyttigheter, men ingen medborgare ska tvingas ta lån för att kunna betala fastighet och förmögenhetskatt.”

Därefter bör skatten tas ut med största varsamhet, vid personliga områden som hus och hem. Kan inte en villaägare betala sin fastighetsskatt på grund av för låg inkomst ska han slippa göra det. Huvudsaken bör vara att medborgaren kan betala dom övriga boendekostnaderna vid sidan om fastighet och förmögenhetsskatt.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2003 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: