sourze.se

Kan en Spänn nånsin bli en Euro

Häromdagen stod jag i kasskön på ICA. Ögonen landade efter en stund på avdelning tidningställ där jag hittade en av mina gamla favoriter, nämligen Agent X9 med Modesty Blaise och Agent Corrigan.

Det var inte långt ifrån att jag plockat till mig tidningen, men mitt i rörelsen fastnade mina ögon på den numera så intressanta prisinformationen vid sidan av årtal och utgåva.

Priset var tjugonio Spänn vilket i sig kan vara acceptabelt då AGENT X9 faktiskt har många sidor. Samtidigt fann jag till min förskräckelse att priset i vår kanske snart nya valuta, Evrosar, var fem och trettio.

Om man nu har har följt valutautvecklingen och dessutom kan räkna, så inser man att; vill man betala denna tidning med Evrosar så gör man alltså en brakförlust, då tidningen är närmare tjugo Spänn dyrare om jag betalar den i Evrosar i stället för i Spänn.

Jag undrade naturligtvis om det var feltryck på den och alla andra tidningar där både Spänn- och Evropriserna fanns tryckta på tidningen. Tanken slog mig alltså: vilket pris gäller för tidningen om vi går med i EMU? Motsvarande tjugonio Spänn i Evrosar eller fem och trettio Evrosar?

Kan det möjligen vara så att alla - inklusive löst folk, pensionärer, de som uppbär A-kassa, sjukpenning eller annan penning, kan räkna med att, den dagen vi går med i EMU hysta in en obligatorisk löneförhöjning på en si så där 60-70 procent.

Somliga får säkert automatiskt 80 procent och kan med största sannolikhet inte avsäga sig detta då bläcket har torkat, och det inte går att göra något åt saken trots "jag vill"-attityden

Innan ett JA till EMU kan bli aktuellt måste var och en ta ställning till om man vill ha AGENT X9 till 29 Spänn eller 5,30 Evrosar - och jämföra detta med lönekuvertet. Både före och efter inträdet i EMU.

Dock innan folkomröstningen - så att alla kan rösta rätt.

Hänger ni med?

Då själva inträdet tidigast kan ske 2006 bör jämförelsen vara tämligen svår att genomföra. Men jag har säkert fel - det är säkert jätteenkelt för alla på till exempel
servicehemmet i Jordbro att ta reda på hur det verkligen ligger till - bara de får redan på vilken webadress informationen finns på, vilket användarnamn och lösenord man behöver för att för logga in, hur man skriver ut informationen för att slutligen diskutera informationen och lägga sin röst i lådan.

Om man nu får rösta själv längre vill säga.

En annan intressant fråga är varför ända in i glödheta Evro skall uttalas just så och inte Jurå eller Juro om man nu inte gillar Stockholmsdialekten. Somliga säger att ordet neurolog ligger till grund för uttalet.

Men hallå! Säger vi Evropa också eller?

Syftar inte Euro på Europa? Om man då inte vill ha med bokstaven u kanske man kan kalla det för Ero stället? Å andra sidan är ju det ett Finskt namn så det går ju inte... Vad sägs om Eros då? Nähä, för likt italiensk smörsång och/eller den svenska synden.

Om vi nu skall bli Evro-Evropéer borde vi iallafall kräva att Carl XVI Gustaf är avbildad på mynten och prinsessan Madeleine på sedlarna.

Kan vi i så fall också enas om byta ut namnet Spänn mot Jurå istället för Evro så det blir lite ordning?


Om författaren

Författare:
Stefan Sladden Eng

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2003 11:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: