sourze.se

Semestermarodörerna

De ringer aldrig innan.

Först kollar man att offret är hemma. Det får man reda på av någon annan släkting som precis talat med offret. Sedan stoppar man bilen full med campingprylar och ungar och den senaste i raden män. Pressar gaspedalen i botten för att hinna fram till middagstid. Radar upp barnen som är lagom hungriga och gnälliga framför dörren och ringer på.

Offrets fru öppnar med grillvantarna på sej och andas ut med en häftig utandning innan hennes mun öppnas och hon utbrister: "Bengt! Gissa vilka som är här?"

Bengt skruvar ner Tomas Ledins släpiga röst som sjunger att sommaren är för kort. Han går bort till sin fru och häpet betraktar han besöket.

Den lille piper att han är kissnödig och den store muttrar att han är hungrig.

Bengt klämmer fram att... "Men det var värst, är ni här..? Att ni inte ringde först, så vi kunde ha fixat till lite mer mat."

"Nämen inte ska vi, vi var i närheten och tänkte att vi bara skulle hälsa på... vad finns mera norrut än min släkting Bengt? Myggen möjligtvis."

Barnen kissas och får korv och de vuxna får trugas.

"Jomenvisst är vi hungriga, men inte ska vi... vi kan handla på korvmojjen som vi såg där borta."
"Åh, vad trött barnen är, finns det nåt bra och billigt hotell här?"
Bengts fru svarar trött. "Nä, men ni kan väl sova här."
"Nä, men inte ska vi efteråt..."

Åtta blöta handdukar, fyra smutsiga sängkläder, och en frys som var full inför semestern är tömd. Bengt och hans familj stirrar framför sej. Barnen gråter.

"Mamma, varför ville inte Petra leka med mej?" Mamma hon har klippt sönder min finaste klippdocka uhu!!! Pappa, Olle har skurit sönder mina bilar. Han sa att det skulle bli rallybilar."

En vecka senare får Bengt höra att de varit hos farfar. Han som är så gammal hade fått serva hela familjen.

"Ja, ingen gjorde nåt, jag bara önskade att de skulle åka. Hon förstörde till och med älgsteken. Hur kan man misslyckas med älgstek? Vad ska jag göra med all tvätt? De sov ju bort hela dan. Inte åt de frukost. Men chips till lunch... Fnys!!!"

Vem får rycka in och trösta och städa upp efter marodörerna? Jag undrar stilla om jag ska ringa någon skallgångskedja som snabbt och kvickt ringer och varnar alla släktingar för vilka som kan dyka upp.

Jag ser framför mej hur min moster står innanför dörren och liksom håller andan för att inte höras. Och när de ropar i brevlådan: "Hoho!!! Moster Emma är du hemma?" Så kan jag se hur hon slänger en blick mot sin avlidne mans gevär. Som pumpat bly i många älgar. Var har hon skotten? Skulle hon hinna? Men när hon hör "mamma, jag är kissnödig", så smälter hon.

Hon öppnar dörren. En vecka senare, när kyl och frys är tömda så beger de sej vidare. Det tvättas, skuras och telefonledningarna går varma med beklaganden över släktens tilltag.

I år har folk sagt "nä men vi är nog inte hemma i år, så det är ingen mening att ni kommer förbi. Ja, hon har visst någon ny igen... de ska visst gifta sej och hon har skaffat ett barn till."

Just det. Barnen är bästa vapnen för semestermarodörerna.
Nästa gång det ringer på dörren, se till att du inte är hemma.


Om författaren

Författare:
Maria Flink

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2003 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: