sourze.se
Artikelbild

Nämner du terrorism en gång till...

...så får jag fnatt banne mig och stryper dig blå!

Jag håller på att bli galen. Kanske inte "håller på" utan "redan" eftersom jag skriver en hel jäkla artikel om det här. Men för helsike, nämner du terrorism en gång till så får jag fnatt banne mig och stryper dig blå! Inte bara terrorism förresten, men varenda uttryck med ordet "terror" i innehållet.

Att allt ska förklaras med terror i dagens samhälle... varför? För två år sedan visste vi inte vad terrorism var. Idag är alla terrorister någon gång i sina liv. Det räcker med att tycka att dansk korv är äcklig för att man skall kallas terrorist. Vad har hänt med sådana uttryck som gerilla, frihetskämpar, veganer, okupanter och korvvägrare? Varför har alla oliktänkande plötsligt kunnat inrymmas i ett enda förhatligt ord, terrorism?

Visst, varje tidsålder har sina modeord. Skillnaden är att varenda tidsålder hittills har erkänt hur töntiga dess modeord har varit. Inte dagens dock, terror är inte töntigt, nej då. Slå upp en tidning och du läser om de hemska babianerna som terroriserar lokalbefolkningen någonstans vid Kilimanjaros fot. Knappa på text-tv och du läser om terroristerna som ännu en gång lyckades få fyr på dalahästen. Kolla på nyheterna och du ser gråtande körpojkar bajsa ord om deras terror-körledare. För att inte snacka om webben... hemska terrorister hackar in sig på NASA för att lägga upp porrbilder.

Är det ens någon som vet vad själva ordet terror betyder längre? Enligt Noam Chomsky betyder ordet så här:

"Massivt våld mot person. Betyder egentligen utöva makt genom att injaga skräck franskans terreur, men har alltmer urvattnats tills det i till exempel den tyska terroristlagen betyder att "störa offentliga inrättningars arbete" och "befatta sig med attentatsrelevanta teman". Orsaken till denna devalvering är givetvis att den som kan klistra terroristetikett på vanlig opposition också lättare kan förbjuda vanlig opposition om han har lust till det.

Begreppet terror härstammar från franska revolutionen men de första som kallades terrorister var de som med politiska mord försökte skrämma de styrande i Ryssland till demokratisering i slutet av 1800-talet. Deras motiv var snarast var desperat brist på alternativ beroende på att de hade jagats upp i ett hörn.

Terrorism är vanligare bland stater än bland folkrörelser, eftersom stater har större tillgång till våldsmedel. Dit kan räknas både terrorism mot de egna medborgarna på det sätt som är vanligt i till exempel Centralamerika och den terrorism mot andra stater som stormakter brukar ägna sig åt."

Med andra ord är korvvägrare inte terrorister! Så sluta för bövelen stämpla alla som du har något emot som terrorister.

Se vad ni fick mig att göra... ni tvingde mig nämna ordet terror hela 25 gånger bara i den här artikeln, om man inte räknar med den franska versionen alltså...


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2003 10:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: