sourze.se

I källaren på Ekonomikum

Underströmmen: spyorna, bajset, servetterna.

På Ekonomikum i Uppsala läser alla de som ska bli företagare, styrelseledamöter, entreprenörer, statstjänstemän och dylikt. De är propra och välfriserade, luktar BOSS eller Dior och bygger nätverk. Snart tillhör de eliten.

I källaren huserar Uppsala Studentradio där jag är aktiv, så jag har anledning att besöka Ekonomikum ibland, trots att jag är humanist.

En dag i vintras blev jag vittne till en tavla.

Det var en kvart före sändning. Jag skulle gå på toaletten som ligger alldeles bredvid radions lokaler.

När jag öppnade dörren möttes jag av en frän bajsstank. I papperskorgen blänkte några folkölsburkar. Golvet var nerspytt. Bajsspår lite varstans. Blöta pappersservetter låg på handfatet och golvet. Scenen bar vittne om en händelserik förmiddag. Någon hade utsett toaletten till sin lilla tillflyktsort. Supit, bajsat, spytt och lämnat alltihop i en enda röra.

Det fanns något harmoniskt i hur ölburkarna, bajset, spyan och servetterna var utspridda. Någonting fridfullt. Den tysta och makabra installation jag nu åsåg bildade genom sin frusna stillhet en kontrast till den våldsamma scen som jag föreställde mig och som måste ha skapat spyorna, bajset, servetterna. Det var över nu.

Mittemot toaletterna har man byggt ett andaktsrum. Enligt en liten skylt är det "Inspirerat av det andaktsrum Dag Hammarsköld lät inrätta i FN-högkvarteret i New York." Rummet är avskalat, fräscht, tyst och linnegardinerna ger det ett behagligt ljusflöde. Rummet är nästan alltid tomt. I ett hörn ligger några runda stenar i en hög.

Ovanför andaktsrummet, ovanför toaletten, rusar de blivande ekonomerna, UD-tjänstemännen och företagarna. Med andan i halsen söker de skatterna ovan jord. De förblir ovetande om de skatter som finns i källaren.


Om författaren

Författare:
David Olsson

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2003 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: