sourze.se

Usch för brottsprovokationer

En statlig utredning provar nu möjligheten för att polisen i framtiden skall kunna provocera fram brott, vid behov.

Polisen ska utrustas med falska pass och ges möjlighet att provocera fram brott.

Reaktionära Sverigedemokraterna SD föreslog, i en artikel på deras hemsida i fjol, att den svenska polisen skall få klä ut sig till pensionärer, på offentliga platser i problemområden. Detta för att lättare bekämpa åldringsrånen.

Den statliga utredningens förslag, är inte lika reaktionärt som SD: s. Provokationen skall istället gälla knarklangare, med andra ord den organiserade brottsligheten. Brottsprovokation skall tillåtas "om det brott som provoceras fram, ändå skulle ha begåtts".

Det låter bra, polisen ska lagligt få köpa narkotika för att lättare kunna avslöja knarklangarna. Men jag undrar ändå hur det går med den kommande bevisbördan?

Det svenska rättssystemet vilar på följande princip: Hellre fria – än fälla. Visst känner även jag vrede över brottsmål, där gärningsmän frias på grund av att dom "skyller på varandra". Men jag lugnar mig alltid genom att tänka: Utan praktiskt bevismaterial går det inte att, utifrån demokratisk grund, döma en människa vid ett brott.

Förslaget om brottsprovokation, ökar risken för fler justitiemord och det har vi ett färskt exempel på vad det kan innebära för en oskyldigt dömd människas liv. Tänk på Joy Rahman.

Vi kan heller inte utesluta – hur mycket vi än skulle vilja – att det även finns falska individer inom poliskåren. Som gör vad som helst för att få sätta dit en brottsling, dom länge velat haffa.

Därför är det bättre med nuvarande juridiska principer att bekämpa brottsligheten med.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2003 17:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: