sourze.se

Strejken är över

Sverige kan andas ut, strejken är över.

Så var då kommunalstrejken äntligen över. Sverige kan andas ut. Trafiken lamslås inte, vi kan åka till jobbet som vanligt på måndag. Kanske Kommunal skrämde sig själva lite där, med insikten om vilken förödelse detta skulle ställt till med?

En uppgörelse är äntligen nådd, även om man kan önska att Kommunal kämpat i kanske bara några dagar till för att få fram ett ännu bättre resultat. Det resultat som nåtts är ändå viktigt och betydelsefullt inför framtiden, en något bättre grund att stå på så att säga. Det var ändå förvånande att förhandlingarna inte fortsatte in på den kommande helgen.

Tyvärr fanns det medlemmar inom kommunal som var emot strejken och antalet missnöjda ökade i takt med att pengarna rann ut ut privata plånböcker och in i offentlighetens kassor.

Strejken drabbade hårt vissa grupper som redan har det dåligt ställt. Barnfamiljer, varav en hel del kommunalanställda sådana, med ansträngd ekonomi som tvingades stanna hemma utan lön för att dagis hölls stängt. Inte undra på att ilskan mot det egna fackförbundet ökade, och många till och med hotat med att lämna facket. Om strejken forstatt så kan man ju undra vad samhället skulle göra med alla de som gick i personlig ekonomisk konkurs på grund av strejken?

Det är ändå ett mycket kortsiktigt tänkande att först stödja någonting och sedan när strejken utvidgas och påverkar mer och mer så ångrar man sig plötsligt. Det är som att vända kappan efter vinden och säga: "Nä, nu blev det för jobbigt för nu märker ju även JAG av strejken, då stödjer jag den inte längre!" Eh? Vilken fantastisk logik och mental slöhet. Är det verkligen av samma anledning som vi år efter år har en socialdemokratisk regering?

Kommunal borde kanske slagit hårdare från början, gjort strejken kort och intensiv för att inte påverka människors privatekonomi alltför mycket, men å andra sidan så skulle ju detta drabbat ännu hårdare ifall Kommun och Landstingsförbundet hållit ut lika länge.

Så vad kan vi förvänta oss nu? Nyhetsrubrikerna inom snar framtid: "Priset på basvaror stiger". Slutet på den meningen borde vara: "I takt med att lönerna inom den offentliga sektorn höjs."


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2003 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: