sourze.se

Onödig kommunalstrejk

Det blir inga 880 kronor i månaden i lönepåslag. En tumregel från tidigare storstrejker visar att man får nöja sig med ett ytterst litet påslag på arbetsgivarens bud dagen innan strejken började.

Det naturligaste hade varit att man redan från start efter avtalets uppsägande hade förhandlat fram lönerna individuellt grupp för grupp. Det kan ej vara rimligt att Kommunal fortsätter med den tunga modellen med kollektiva löneavtal där det sitter ett gäng kring Ylva Thörn i Stockholm och sätter lönerna för nära en halv miljon medlemmar - låt vara att man för syns skull håller en del lokala förhandlingar i slutändan, med branschavtal däremellan.

Säkert är att Kommunals avtalsmodell inte återkommer. I framtiden gäller att man tillämpar individuell lönesättning av samma modell som sker inom tjänstamannaområdet. Häri ligger den avgörande skillnaden mellan arbetarnas och tjänstemännens löneutveckling. Arbetarnas kollektivavtal har medfört att en arbetare med lång erfarenhet inom ett område i stort sett har samma lön som en oerfaren nybörjare. För tjänstemannen ökar löner redan från start med ökad erfarenhet.

Ett annat absolut hinder för fria individuella löneavtal är Kommunal och andra fackförbunds starka bindningar till socialdemokraterna. Att tjänstemännens fackliga organisationer skulle överge sin politiska obundenhet är ju helt uteslutet. Även här visar de vägen för Ylva Thörn och andra cementsossar som strävar efter ännu starkare anknytning till socialdemokraterna. För att inte tala om LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedén som i årets valrörelse ägnade stor kraft åt att låta LO:s ombudsmän värva medlemmar till det socialdemokratiska partiet. Hon lovade storstilat att man skulle klara 100.000 nya medlemmar före valet.

Tänk om hon använt den kraften och de pengarna till att satsa på att vidarutveckla den pågående individuella lönesättningen som börjar ske inom många LO-förbund. Då hade man sluppit förstöra sin strejkkassa i Kommunal för en helt meningslös strejk och i stället kunna börja en givande utveckling av individuella lönavtal som ganska snart kommer att resultera i att lönerna för de lågavlönade medlemmarna börjat röra sig i rätt riktning. Och där ökat erfarenhet inom yrket dessutom ger resultat i ökade löner.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2003 09:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: