sourze.se

Kalla Faktas avslöjanden imponerar inte

Det är ingen nyhet att Systembolaget för snart ett halvår sedan gick till aktion mot misstänkt korruption.

Märkesneutralitetena är central för Systembolaget. Alla leverantörer ska behandlas lika. Vi ska inte favorisera enskilda produkter framför andra. Det är en förutsättning för vår existens gentemot EU. Det är kundernas efterfrågan som ska styra sortimentet, inte mutor eller fusk. Detta är lika viktigt såväl för våra kunder som för alla hederliga leverantörer. Detta är bakgrunden til att Systembolaget i januari och februari gick till aktion mot ett antal leverantörer och butikschefer som misstänktes för bestickning respektive mutbrott.

Kalla Fakta försöker göra en stor nyhet av att vissa leverantörer gör omfattande stödköp för att manipulera försäljningsstatistiken i syfte att få en vara att ta sig in i det ordinarie sortimentet. Detta är något som Systembolaget började ta i tu med för flera månader sedan.

Vi kan inte förbjuda leverantörer att köpa sina egna varor. Men om de gör systematiska stödköp för att manipulera in en vara i det ordinarie sortimentet ser vi nu till att dessa köp inte räknas in i statistiken. Detta är förvisso ett allvarligt beteende från vissa leverantörer. Men man bör inte överdriva omfattningen. Under 2002 bedömer vi att det endast var ungefär en procent av nyheterna som som tog sig in i det ordnarie sortimentet genom stödköp. Nu har vi utvecklat våra statistiksystem mm för att sätta stopp för detta fuskande


I programmet görs gällande att det skulle råda någon form av skräckvälde inom Systembolaget och att anställda skräms till tystnad. Av naturliga skäl är de som har avskedats missnöjda. Men något allmän missnöje föreligger inte. Tvärtom. Vi har under våren efter händelserna med de avskedade butikschefernagjort vår årliga medarbetarundersökning. Den visar att våra medarbetare blivit nöjdare, att fler känner förtroende för Systembolagets ledning och att fler tycker att det är högt i tak inom företaget. Vår siffor ligger väl i nivå med andra företags.

Kalla Faktas avslöjanden imponerar inte särskilt mycket. Det är ingen nyhet att Systembolaget för snart ett halvår sedan gick till aktion mot misstänkt korruption. Sådan finns lite varstans i samhället. Och ska bekämpas överallt. För oss i Systembolaget är det livsviktigt. Om vi inte inte gör det hotas grundvalen för vårt företag.


Om författaren

Författare:
Björn Rydberg

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2003 15:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: