sourze.se

Får man ha en enkel vision?

Stockholms problem presenteras i media men inga visioner presenteras. Förrän nu då.

I dag var det ett inslag i ABC-nytt om den bedrövliga bostadspolitiken i Stockholm. Det var det i går också. Det har varit väldigt många sådana inslag under lång tid beroende på att politikerna i huvudstaden saknar idéer och vilja när det gäller bostadspolitik.

Nu har det gått så långt att folk börjar flytta ut från Stockholm till Sörmland och Uppland där det går att få tag på bostad även om man saknar kontakter och miljoner. Det har också gått så långt att man på riksplanet har börjat uppmärksamma att det här faktiskt är ett nationellt problem. Stockholm är landets finansiella motor och om arbetsgivare inte kan anställa folk utifrån landet för att inga bostäder finns så påverkar det den ekonomiska tillväxten i hela landet. Och detta på både kort och lång sikt.

Det märkligaste är dock hur det kan komma sig att samtidigt som bostadsbyggandet i princip avstannat i Stockholm, så har också dess kollektivtrafik mer eller mindre ramponerats. Om man faktiskt har någonstans att bo, och ett jobb, så vill det till att man inte har långa resor, för då råkar man ut för tåg som bara finns i tidtabellen och missar anslutningsbussen.

Om man nu vill ta bilen i stället, man kanske har turen att ha råd men en så pass ny bil att den vanligen fungerar, så ska man straffas med biltullar om man är tvungen att åka genom innerstaden för att ta sig till jobbet.

För en vanlig enkel stockholmare och svensk är allt detta förvirrande och ledsamt. Kan någon säga mig vad som har hänt med våra politikers omdömen och beslutskraft? En gång i tiden var Stockholm en plats där det fanns visioner. Man byggde tunnelbanelinjer och bostäder. Företag och industrier startades. Längre tillbaka byggde man riksdagshus och ännu längre tillbaka slott och magnifika kyrkor.

Vad hände sedan? När försvann alla visioner och ersattes med ett närsynt jagande av extrapriser i den för stora livsmedelsbutiken ute på ett betongfält i en ytterförort?

Är det över huvud taget möjligt att ha en vision för Stockholm, landets huvudstad, längre?

Låt mig presentera följande enkla naiva vision: Låt Stockholm bli en stad som blev berömd för att vara den första som byggde billiga funktionella kompaktlägenheter som vanligt folk hade råd att bo i. Lägenheter som kunde vara mycket mindre än nuvarande standard därför att modern teknik utnyttjades: Sovmöblerna var infällda i golvet och kunde vid behov bytas mot köket som var infällt i väggen och så vidare.

Kollektivtrafiken fungerade excellent helt enkelt därför att politikerna hade satt upp målet att Stockholm inom tio år skulle ha världens mest effektiva, funktionella och trivsamma kollektivtrafik.

Sedan skulle allt sprida sig som ringar på vattnet. Stockholm skulle åter vara en europeisk huvudstad att räkna med och hjälpa till med att sätta fart på resten av landet. Finansborgarråd och trafikpolitiker från resten av Europa skulle vallfärda hit för att lära.

Slätstruken och tråkig vision? Ja men kom med något bättre själv då! Ska jag behöva vara ensam i hela Sverige om att vilja något positivt med vårt samhälle? Va? Hörni!


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2003 10:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: