sourze.se

Varför skriver man en insändare?

Varför skriver man en insändare eller debattartikel, i en tidning?

För att uttrycka sina åsikter, tankar eller värderingar, i skrift? För att skapa eller väcka debatt om ett ämne eller en sakfråga?

När jag för fem år sedan som ung muffare började skriva mina första insändare i min lokaltidning, var det om ämnen och sakfrågor jag till 100 procent själv brann för och inte några ämnen som MUF föreslog i sina insändarbanker.

Varför inte?
Svar: Därför att en insändare eller debattartikel ska representera skribentens åsikt eller värdering. Självklart speglar värderingen en ideologisk analys och vision, men den representeras inte av ideologin, utan av den ideologiska anhängarens åsikt. Därför väljer jag att aldrig skriva om någonting för en annan persons räkning. Jag uppmanar istället denne att skriva en artikel själv, det känns mycket ärligare.

"Socialdemokrater för EMU" har nu lagt upp en insändarbank åt sina ja-sympatisörer för att bilda en större opinion för medlemskapet än vad dom för närvarande själva kan åstadkomma.

"När vi har bra exempel på insändare är det klart att man ger dom till varandra, det är inget nytt. Står man bara bakom texten är det inget fel att man inte har skrivit den själv". Så försvarar sig socialdemokraternas webbansvarige man, Bo Holst i Jönköping, enligt Dagens Nyheter.

Insändarartiklarna är färdigskrivna och det är bara för den falska skribenten att sätta sitt namn under artikeln så är den hennes. Detta oavsett hur usel skribent personen i själva verket kan vara.

Är det rätt eller fel? För mig som liberal och grunddemokrat är detta ett fruktansvärt hyckleri och politiskt rävspel i en viktig fråga som svenska folket ska ta ställning till i höst.

Som den socialdemokratiske EMU-motståndaren Sören Wibe sa: EMU-anhängare ska själva skriva för ett medlemskap, annars är det falsk varubeteckning.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2003 10:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: