sourze.se
Artikelbild

En moralkaka bakom termosen

Såg du Unicefgalan på TV 4 häromkvällen? Det gjorde inte jag. Man borde kanske skämmas, men att samla in pengar till välgörande ändamål i rutan har nått det tablåmässiga inflationstaket.

Såg du Unicefgalan på TV 4 häromkvällen? Det gjorde inte jag. Man borde kanske skämmas, men att samla in pengar till välgörande ändamål i rutan har nått det tablåmässiga inflationstaket och att göra det kul och variationsrikt tycks vara lika svårt som för USA att hitta massförstörelsevapen i Irak. Men jag läste om "Världens humorkväll" i kvällstidningarna dagen efter. Folkstorm tydligen. Nakenchock. Var du en av de upprörda som ringde klagomur och redaktioner? Då har jag ett gott råd till dig: Skaffa dig ett liv. Gör något vettigt i stället. För ska man döma av referaten så bygger uppståndelse och upprördhet på att a Claes Malmberg sprang i väg enbart iklädd hatt och att b Johan Ulveson demonstrerade för en fnittrande gosskör att storleken på hans skinkor varierar. Thats it, folks.

Roligt? Ingen aning. Låter väl så där för oss som valde att stödja Unicef utan direksänt galaståhej. Men vad som får mig att häpet gapskratta är tittarreaktioner som "Väldigt osmakligt i ljuset av den senaste pedofilskandalen".

Det är stor humor!

Den senaste pedofilskandalen handlar om att ett 41-årigt kräldjur till tvåbarnsfar utnyttjat minderåriga flickor sexuellt under ett antal år och spritt bilderna till likasinnade sociopater via internet. Det ska han låsas in för - och om någon skulle tappa bort celldörrsnyckeln så skulle ingen vara skadegladare än jag. Skulle kriminalvården dessutom råka tappa dubbletten bjuder jag på skumpa laget runt. Men vad detta tragiska rättsfall har med herr Segemyhrs skinkor och Malmbergs spolformiga adamsdräkt att göra är för mig höljt i ett förbluffat dunkel. Hur tänkte ni, folkstormare? Eller är tänka ett missvisande verb i sammanhanget?

Jag skulle möjligen förstå kopplingen om Johan Ulveson framträtt som fula gubben Bosse - han den där slickepinnesörplande scoutledaren från "Lorry", ni vet. Det hade kanske inte känts som höjden av tidsmässig fingertoppskänsla eller god barnfondssmak. Men om den garanterat normalsexuelle komediseriefiguren Segemyhr i ett sällsynt anfall av icke-konformism moonar inför gossopraner har jag svårt att se detta som en ondskefull pedofilvits. Eller ett hånflin mot alla barn som valsar runt på nätet som förnedrande jpg- och mpeg-filer.

Och vem höjer längre på ett endaste ögonbryn när Claes Malmberg låter paltorna rasa på en scen? Det gör han ju med samma frodiga frekvens som Göran Persson hånar EMU-skeptiska partikamrater. Däremot har jag hittills aldrig hört någon dra en skev parallell mellan Malmbergs självironiska nudisthumor - rolig eller ej - och pedofili.
Min personliga analys av folkstormen är därför att det i grunden handlar om en liten 50-talsdoftande moralkaka bakom tv-termosen. Man ska inte visa onämnbara kroppsdelar i ett familjeprogram. Punkt slut.

Jag föreslår därför att alla upprörda telefonörer
i fortsättningen nöjer sig med den blottade och raka kritiken utan att skyla sig bakom utnyttjade barn.
Jag föreslår dessutom att alla som faktiskt ömmar för pedofilins gångna och framtida offer i stället riktar sin ilska och konstruktivitet mot effektivare mål. Varför, för att ta ett enda litet exempel, avsätter rikskriminalen bara fyra personer för att utreda barnporr - varav tre för övrigt tänker hoppa av om några veckor för att kunna återvända till Stockholmspolisen efter det nya och Gunno Gunnmo-generösa löneavtalet?

Fyra utredare. Från första juni bara en.
Det, kära galapublik, är upprörande - inte komiker som samlar in pengar genom att tappa direktsända byxor.


Om författaren

Författare:
Peter Wennö

Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2003 09:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: