sourze.se

Om handlingar

"Fä dö, fränder dö, ett vet jag som aldrig dör, domen över död man." Havamals ord inspirerade Torgny Segerstedt till "I brytningstider", och Havamals ord inspirerar mej.

Våra handlingar påverkar längre bort än bara nu. Liksom de påverkar fler än bara oss. Om vi, i tanken, placerar oss bland de kommande, och ser hur de betraktar våra gärningar, då får vi ett svar på om vi handlar rätt. Men, det handlar inte om att skapa sig ett gott eftermäle, nej, det betyder att få lägga sig att sova, med gott samvete! Att inte lägga sig som ovänner, var viktigt för min farfar. Oavsett vilka strider vi utkämpar under dagen, måste vi sluta fred innan sista lyktan viker sig för mörkret. Våra oklara kort måste visas upp, ännu medan det finns ljus att se dem i.

Segerstedts ledare kallas "I brytningstider", och det är i svåra stunder som stora frågor avgörs. Det är själva definitionen. Men alla tider är svåra tider, ingen mindre än nån annan. Vi bär hela tiden på ett ansvar för vad vi gör. Våra korta liv är blinkningar av vakenhet i sömnen. Därför måste våra bud gå klara: vi handlar, övertygade om att inga bättre lösningar finns till hands.

Och ett uppskjutet förlåt kan bli ett som aldrig kommer fram.


Om författaren

Författare:
Magnus Hansson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2003 14:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: