sourze.se

Om geografins betydelse

Geografin har stor betydelse för den ekonomiska och historiska utvecklingen i världen. Jag ger i denna artikel några exempel på detta.

Geografin betyder mycket för den historiska utvecklingen i världen. Det faktum att Nilen har översvämmat Nildalen och gödslat åkrarna med sitt slam har skapat och underhållit två högkulturer, den egyptiska och den romerska. I det faraoniska Egypten fanns enligt vissa bedömare mellan sju och åtta miljoner invånare. Detta möjliggjorde byggandet av pyramiderna. En mindre del av befolkningen producerade maten liksom är fallet i våra dagar och resten byggde pyramiderna.

Utan spannmålen från Egypten hade det heller inte funnits ett romerskt imperium. När pirater stoppade spannmålexporten till Rom på 70-talet före Kristus blev det kris i Rom. Man tvingades sätta in sin bäste befälhavare Pompeius för att krossa piraterna. Pompeius myntade vid detta tillfälle uttrycket: "Att segla är nödvändigt men att leva är inte nödvändigt."

Ett annat tillfälle när geografin spelade roll var nyupptäckten av Amerika. Jag skriver nyupptäckten för att indianerna hade upptäckt Amerika för mer än 30 000 år sedan. Utan Amerika hade Europa knappast blivit dominerande i världen. Nu kunde man skeppa över sin överskottsbefolkning och få mat och råvaror i utbyte. Man försökte först med Afrika men där var de klimatiska betingelserna ogynnsamma. I stället tog man de afrikanska folken som slavar till Amerika vilket gjorde rederier och slavägare rika.

Vissa historiker har försökt att förklara den ekonomiska och historiska utvecklingen med hjälp av geografin. Jag har i denna artikel försökt att göra detsamma.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 maj 2003 12:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: